perjantai 29. heinäkuuta 2011

501 Great Writers


501 Great Writers (toim. Julian Patrick) on yksi niistä kirjoista, joita lainaan melko säännöllisesti kirjastosta ja joiden parissa vierähtää tovi jos toinenkin. Minusta on mielenkiintoista laskea, kuinka monen kirjailijan tuotoksiin olen tutustunut (37), kuinka monta naista listalle mahtuu (noin 75) ja kenen kirjoja en varmasti vastaisuudessakaan lue (esim. Platonin).

Tämä kirja on vuodelta 2008, joten ihan uusimpia huippunimiä listalta ei löydy. Ikinähän ei muiden tekemät "paremmuuslistat" ole tismalleen samanlaisia, kuin mihin itse päätyisi, mutta muutamaa nimeä jäin kipeästi kaipaamaan. Minne olivat jääneet P.G. Wodehouse, Louisa May Alcott, L.M. Montgomery ja John Irving?

Tahtoisin mielelläni tutustua myös samojen tekijöiden kokoamaan 1001 books you must read before you die teokseen, mutta sitä ei meidän kirjastosta löydy ja yli 30e on minulle liian iso raha yhdestä kirjasta maksettavaksi.

Yksi suomalainenkin oli muuten kirjaan päässyt, Eino Leino nimittäin!

EDIT:
Niin tosiaan, näköjään unohdin kokonaan kertoa kirjan rakenteesta.
Nimensä mukaisesti kirja esittelee 501 kirjailijaa, joiden teoksiin kannattaa tutustua. Tai kuten Alkusanoissa John Sutherland kirjasta sanoo: "It does not tell you what to read, but it opens the way to intelligent reading."

Jokaisesta kirjailijasta kerrotaan lyhyesti henkilötiedot ja kirjallisuustyyli ja genre. Miltei kaikista kirjailijoista on ainakin pieni potretti, jonka alla mainitaan merkittävimmät (tai tunnetuimmat) teokset. Jo näillä mainituilla "pikatiedoilla" tästä kirjasta saa paljon irti, mutta toki kirjailijoista kerrotaan myös vähän enemmän. Paino sanalla vähän, sillä suurimman osan elämää ja kirjallista uraa kuvataan alle A5-kokoisen sivun verran.

Aivan kirjan alusta löytyy aakkosellinen hakemisto kirjassa esiteltävistä kirjailijoista. Esittelyjärjestys on kronologinen kirjailijoiden syntymävuoden mukaan alkaen Homeroksesta ja päättyen Chimamanda Adichieen.

3 kommenttia:

 1. Hyvin mielenkiintoinen ja ilahduttava tuo Eino Leino -tieto! Ja kiinnostavan kuuloinen kirja muutenkin.

  Heräsi kiinnostus myös tuota 1001-kirjaan kohtaan. Adlibriksestä sen saa näemmä alle 30 eurolla: http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0789320398

  VastaaPoista
 2. Kiinnostava kirja! Millaista tietoa kirja tarjoaa kirjailijoista?

  VastaaPoista
 3. Jenni, taidan toivoa tuon 1001-kirjan synttärilahjaksi, itse en taida raaskia ostaa edes tuolla hinnalla. Huomasitko muuten, että kirjalla on painoa yli 2kg? Ei ihan kevyttä luettavaa :)

  Paula, olipa hyvä kun kysyit kirjan sisällöstä: lisäsin itse tekstiin pienen kuvauksen, kun olin kiireessä sen unohtanut.

  VastaaPoista