perjantai 15. heinäkuuta 2011

Valehtelua, valehtelua


Rudolf Erich Raspe: Paroni von Münchhausenin seikkailut 284s. ( The Surprising Adventures of Baron Munchausen, Karisto 1981, Suom. Rauni Kanerva)

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen oli saksalainen vapaaherra, joka eli 1720-1797. Hänellä oli tapana kertoilla toinen toistaan uskomattomampia tarinoita metsästys- ja sotaretkistään.

Paroni von Münchhausenin keromukset ovat luultavasti kaikille jollakin tavalla tuttuja. Milloin hän pyydystää tusinan hanhia köyden ja silavanpalan avulla, milloin ratsastaa hevosen puolikkaalla tai lentää tykinkuulalla. Kirja on koottu Paronin illanistujaisissa kertomista tarinoista, enkä voi olla miettimättä, miltä olisi tuntunut istua samassa pöydässä kuuntelemassa juttuja, joita kivenkovaan väitetään todeksi. (Luulen, että en olisi viihtynyt.)

Kirjana Paroni von Münchhausen oli nopeaa ja helppoa luettavaa, vaikka en minä tätä kauhean hyväksi voi kehua.

2 kommenttia:

  1. Hei! Ei sinulla sattuisi olemaan tätä kirjaa ylimääräisenä ja olisit valmis siitä luopumaan? Muistan tämän kirjan lapsuudestani, ja olisi hakusessa :D

    VastaaPoista
  2. Hei, Suvi!
    Mulla on joskus ainakin ollut toinenkin painos Münchhausenin seikkailuja, mutta en ole varma onko enää. Voin tarkistaa asian huomenna, jos sinulle kelpaa kirjastonpoisto. :)

    VastaaPoista