torstai 8. syyskuuta 2011

Oivallinen aviomies


Alexander McCall Smith: Oivallinen aviomies (The Good Husband of Zebra Drive)
Otava 2009, 303s.
Suom. Jaakko Kankaanpää

Lainasin kirjastosta uusimman Mma Ramotswen (Teetä ja sympatiaa), mutta kotona huomasin, että mullahan onkin pari edellistä kirjaa vielä lukematta. No, seuraavana päivänä uusi reissu kirjastoon hakemaan puuttuvat osat. Pidän kovasti tämän kirjasarjan tunnelmasta. Paljon tapahtuu, mutta verkkaiseen tahtiin. Minuun tämä ja aiemmat osat ovat vaikuttaneet rentouttavasti.

Tässä osassa Mma Ramotswen apua tarvitaan eräässä sairaalassa, Mma Makutsi ottaa lopputilin ja apupoika Charlie perustaa oman yrityksen - jonka nimelle nauroin ääneen.

Lukukokemus oli oikein miellyttävä, vaikka viimeiset parikymmentä sivua olivat ulkopuolisten häiriötekijöiden vuoksi melkoista takkuamista. Suomennos on minusta oikein onnistunut, mutta oikolukija(t) olisivat saaneet olla tarkempia. Ihan liikaa taivutusvirheitä tähän tyyliin: "Uutiset olivat sekä hyvä että huonoja".

Lukukartalta valloitan tällä Botswanan.
Ja näköjään tämä sopii myös Totally Britishin alakategoriaan Maybe British, Never English.

Syksyn kunniaksi olen ilmoittautunut mukaan pariin Anna Kareninan ja Ruusun nimen Read-alongeihin. Tähänastiset kokemukset ovat hyviä ja huonoja. Ruusun nimestä olen lukenut hitusen päälle 30 sivua, enkä ole toistaiseksi ymmärtänyt lukemastani liikaa. Pelkään, että tämä homma jää kesken heti alkuunsa. Anna Karenina sen sijaan on ollut iloinen yllätys! Odotin vaikeaselkoista ja raskassoutuista synkistelyä, mutta tähän mennessä tarina onkin ollut yllättävän jouheva ja kepeä. Ainoastaan nimet tuottavat ongelmia: en tahdo muistaa kuka on kuka.

8 kommenttia:

 1. Minäkin pidän Mma Ramotswe-kirjojen tunnelmasta, ne ovat niin leppoisia kirjoja. Kiva lukea myös "jännäriä" jossa "rikokset" ovat näin arkisia.

  VastaaPoista
 2. Minulla on suunnitelmissa tutustua noihin Mma Ramotswe -dekkareihin; tuo mitä sanoit rentouttavasta lukemisesta kuulosti oikein lupaavalta :).

  Anna Karenina jäi minulta kesken vuosia sitten, olin lukenut noin kolmanneksen. Jos kirjanmerkki on yhä paikallaan, voisin hypätä mukaan read-alongiin siitä kohtaa, mihin jäin :).

  VastaaPoista
 3. Norkku, Minäkin pidän siitä, ettei näissä repostella turhia raaoilla murhilla tai vastaavilla. Toivottavasti jatkossakin meno pysyy suht rauhallisena, että näitä voi edelleen pitää hyvänmielenkirjoina :)

  Maria, Suosittelen näitä lämpimästi! Toivottavasti näillä on toivottu rauhoittava vaikutus sinuunkin :)

  VastaaPoista
 4. Minä lainasin vahingossa 3. osan vaikka 2. on lukematta. Onneksi en lukenut pitkälle kun huomasin virheeni. Ärsyttää vain jättää kirja kesken ja hakea se toinen osa. Jos se ei edelleenkään iske niin jätän sarjan lukematta (ensimmäinen osahan ei saanut ihastumaan). Voi toki olla, että kirjankeskeytyskammoni tulee väliin ja joudun lukemaan sen kolmannenkin loppuun kun kerran olen sen aloittanut... (Olipa sekavaa, anteeksi!)

  VastaaPoista
 5. Villasukka kirjahyllyssä, minäkään en ihastunut sarjan ensimmäiseen osaan. Lukihan sen, mutta vasta pitkän ajan päästä kokeilin seuraavaa osaa. Onneksi tuli luettua se, koska pidän näistä nyt kovasti. Tosin ei näitä hirveän montaa yhteenmenoon voi lukea, sen verran "samanlaisia" ne ovat. Pidän peukkuja että tykkäisit kakkososasta :)

  VastaaPoista
 6. Minulle on moni suositellut Mma Ramotswe -kirjoja, mutta en ole tullut lukeneeksi. Katsoin kyllä tv:stä kirjoihin perustunutta sarjaa. Se oli mukava - ja erilainen kuin YLE:n lauantai-iltojen sarjat muuten.

  VastaaPoista
 7. Margit, uskon että jos pidit sarjasta, pitäisit myös kirjoista. Mulla kyllä kävi niin, että näin vain ensimmäisen jakson, kun en ikinä muistanut, milloin sarjaa esitetään. Voisinkin tarkistaa, saako sarjaa DVD:llä.

  VastaaPoista
 8. Mma Ramotswe -sarja on julkaistu DVD:llä. Ehkä sitä on vielä myynnissä.

  VastaaPoista