keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Kutsumattomat vieraat

Sadie Jones: Kutsumattomat vieraat
(The Uninvited Guests, 2012)
Otava 2017, 291s.
Suom. Marianna Kurtto

Sternen kartanossa valmistaudutaan viettämään perheen vanhimman tyttären, Emeraldin, syntymäpäiviä. Juna-asemalta saapuvilla vierailla on kuitenkin järkyttäviä uutisia: lähistöllä on sattunut vakava junaturma. Loukkaantuneet matkustajat tuodaan kartanoon odottamaan jatkokuljetusta. Kartanon emäntä ei ota onnettomuudesta selvinneitä kolmannen luokan matkustajia avosylin vastaan, vaan pyrkii pysymään mahdollisimman loitolla heistä. Muita matkustajia myöhemmin ovelle ilmaantuu vielä yksi junamatkustaja, huonosti käyttäytyvä mutta yläluokkaiselta näyttävä Travesham-Beecher, joka näyttää tuntevan kartanon emännän entuudestaan. Syntymäpäiviä yritetään juhlia kaikesta huolimatta, mutta levottomiksi käyvät matkustajat ja perheen nuorimman tyttären talon yläkertaan kuljettama poni aiheuttavat liikaa häiriöitä.

Sadie Jonesin uusin suomennettu teos on hyvin englantilainen kartanoineen kaikkineen. Pidin todella paljon tarinan miljööstä ja kauhuelementeistä. Sitä kirjan takakannessa ylistettyä mustaa komediaa en tästä kovin paljoa löytänyt, vaikka toki vastahakoisen ponin saaminen alakertaan oli tavallaan hassua. Enemmän kuitenkin pidän tätä sellaisena mietona kauhutarinana, joka ei liikoja pelota, mutta viihdyttää kyllä.

Henkilöt jäivät hieman etäisiksi, mutta en kokenut sitä mitenkään häiritseväksi. Tyyliltään Kutsumattomat vieraat on hyvin erilainen kuin aiemmin lukemani Kotiinpaluu, kevyempi. Ei tämä aivan vuoden huippukirjoihin nouse, mutta ei tämän lukeminen myöskään harmita ollenkaan.


2 kommenttia:

 1. Kaikki Sadie Jonesilta lukemani ovat olleet ihan eri: Se on jotenkin kiehtovaa. Kovin juttu minulle oli kyllä Kotiinpaluu.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Mulla on se Ehkä rakkaus oli totta edelleen lukematta, mutta Kotiinpaluu ja tämä Kutsumattomat vieraat ovat kyllä tyylillisesti aivan erilaisia. Kotiinpaluu teki minuunkin suuremman vaikutuksen.

   Poista