maanantai 16. huhtikuuta 2018

Syrjästäkatsojan tarinoita, osat 2-5

 
Enni Mustonen:
Lapsenpiika, 2014
Emännöitsijä, 2015
Ruokarouva, 2016
Ruokarouvan tytär, 2017
Otava
Lukija: Erja Manto


Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarja on valloittanut suuren lukijajoukon puolelleen. Äitikin on näistä ihan haltioissaan ja itsekin tykkäsin ensimmäisestä osasta aikoinaan oikein kovasti. Silti näiden muiden osien lukeminen on lykkääntynyt milloin mistäkin syystä. Nyt kuitenkin päätin skarpata ja kuunnella äänikirjana väliin jääneet osat ennen kuudennen osan ilmestymistä.

Täytyy sanoa, että olipas melkoinen kuuntelukokemus! Ida siirtyy Topeliuksen paimentytöstä Sibeliuksen perheeseen lapsenpiiaksi ja sieltä Albert Edelfeltin emännöitsijäksi. Äidiksi tultuaan Ida asuu joitakin vuosia Ruotsissa, mutta muuttaa sitten takaisin kuohuvaan Suomeen ja perustaa täysihoitolan. Viidennessä osassa pääroolissa onkin Idan tytär Kirsti, joka lähtee kokeilemaan onneaan Pariisissa.

Olen aiemminkin todennut, että suhtaudun hieman nihkeästi historiallisista henkilöistä kirjoitettuihin fiktiivisiin romaaneihin. Mustonen on kuitenkin kirjoittanut niinkin nimekkäät herrat kuin Sibeliuksen ja Edelfeltin erittäin inhimillisiksi, vikoineen kaikkineen. Ainoastaan Ruokarouvan tyttäressä alkoi välillä tuntua siltä, että näitä kohtaamisia nimekkäiden henkilöiden, kuten Hemingwayn ja Coco Chanellin, kanssa olisi voinut vähän karsiakin, ettei kaikki uskottavuus häviäisi.

Idan ja hänen tyttärensä elämää seuratessa maailmalla ja Suomessa ehtii tietenkin tapahtua kaikenlaista. Kaikki tapahtumat eivät toki Idan tai Kirstin elämään suoranaisesti vaikuta, mutta esimerkiksi toinen maailmansota on haastavaa aikaa heillekin. Orvosta piikatytöstä täysihoitolan pitäjäksi ei muututa noin vain ja luokkayhteiskunta tekee sopeutumisesta - ja muiden suhtautumisesta - ajoittain haastavaa.

Kuuntelin nämä neljä kirjaa aika tiiviissä tahdissa ja vaikka jossain vaiheessa hetken tuntuikin siltä, että vähän kuin kyllästyttäisi nämä samat ihmiset, niin viidennen osan loputtua tuli heti ikävä. Onneksi sarjan kuudes osa, Taiteilijan rouva, ilmestyy jo tämän kuun lopulla. Aivan loistokasta historiallista viihdettä.

---

Helmet-lukuhaaste 2018: 30. Kirja liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan (Ruokarouva)


2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä Ruokarouvan tyttären nimidroppailusta. Liika on liikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaana, Jotenkin sarjan nimeenkin sopisi paremmin se, että Kirsti olisi seuraillut julkimoita jostakin sivummalta: nyt Kirsti "uhkasi" nousta sinne nimekkäiden henkilöiden rinnalle, tasaveroiseksi.

      Poista