maanantai 20. elokuuta 2018

Keskivaikea vuosi ja Toinen elämä

Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi, 6h 15min
Toinen elämä, 3h 25min
S&S 2018
Lukija: Anni Kajos


Pauliina Vanhatalon Keskivaikea vuosi on ollut lukupinossa pienen ikuisuuden. Se osui silmiini Storytelin valikoimista ja ei kuin kuuntelemaan.

Keskivaikea vuosi kuvaa vuotta masennusdiagnoosin jälkeen. Vanhatalolle kaamos on ennenkin ollut raskasta  aikaa, mutta tämän kyseisen vuoden kohdalla elämä muuttuu kestämättömäksi. Elämässä kaikki on hyvin ja kohdallaan, mutta silti mikään ei tunnu hyvältä (eikä välttämättä miltään) vaan kaikki kuormittaa, väsyttää ja itkettääkin. Kuolema ei ole varsinaisesti toiveissa, mutta joku tauko kaikesta tuntuu ajatuksena ihanalta.

Vanhatalon masennus vaikuttaa väistämättä koko perheen arkeen. Miehen täytyy ottaa kantaakseen suurin vastuu, kun vaimolla ei ole voimia oikein itselleenkään.

Tämän kuunteleminen oli aika raskasta. Vaikka minulla ei ole diagnosoitu kaamosmasennusta, syksy ja alkutalvi ovat minulle todella raskaita. Inhoan pimeää ja kylmää, väsyn ja ahdistun helposti, enkä todellakaan jaksaisi yhtään mitään ylimääräistä. Toistaiseksi oloni on kuitenkin helpottunut heti joulun tienoilla, kun tiedän päivien jälleen pitenevän. Vanhatalon masennus on kuitenkin huomattavasti syvempää. Kun oma alakuloisuus tuntuu aina raskaalta ja kaikin puolin surkealta, tuntui kurjalta kuunnella vielä paljon kokonaisvaltaisemmasta ontosta olotilasta.

Onneksi Vanhatalo toipuu ja Toinen elämä kuvaakin sitten jo huomattavasti valoisampaa elämää. Ei siinäkään missään pilvilinnoissa tanssahdella, vaan eletään arkea. Sellaista tavallista, että välillä on hauskaa ja välillä jopa vähän pitkästyttää.

Vaikka kuunteleminen oli raskasta, se teki myös hyvää. Jos ei ole itse kokenut masennusta, Keskivaikea vuosi auttaa ymmärtämään millaista masentuneen ajatusmaailma on ja kuinka paljon se vaikuttaa kaikkeen elämiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti