tiistai 25. joulukuuta 2018

Muutama äänikirja

Sisko Savonlahti: Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu
Gummerus 2018, 6h 16min
Lukija: Pirjo Heikkilä

Sain Sisko Savonlahden Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu -kirjan ennakkokappaleena, mutta kuuntelin sen kuitenkin äänikirjana kepeän kuunneltavan toivossa.

Kirjan minäkertoja on noin 30-vuotias nainen, joka on eronnut viimeisimmästä miesystävästään kahdeksan kuukautta aiemmin. Ero tekee edelleen kipeää, eivätkä talousvaikeudet helpota oloa ollenkaan. Arki on vähän päämäärätöntä, vaikka työllistyminen olisikin kiva juttu. Rahat ovat koko ajan loppu, mutta onneksi voi nostaa opintolainaa ja lähteä New Yorkiin.

Alkuun pidin kirjasta, mutta jo ennen puolta väliä väsähdin päähenkilöön ja hänen ongelmiinsakin. Olisi tehnyt mieli ravistella tätä naista, että ryhdistäydy nyt jo! Ärsytti se kannabiksen käytön viihdekäytön arkipäiväisyyskin ihan sikana.

Teksti on kyllä vetävää, mutta tarina ei sopinut minulle.


----------------------------------------------------------


Juha Itkonen: Ihmettä kaikki
Otava 2018, 8h 27min.
Lukija: Jussi Puhakka

Ihmettä kaikki on autofiktiivinen kertomus perheestä, johon odotetaan kolmatta lasta. Raskaus ei kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan ja vanhempien on tehtävä hyvin vaikea päätös siitä, jatketaanko raskautta vai ei. Vain hieman myöhemmin perheeseen odotetaan kahta lasta ja kuten kaikki tietävät, kaksosraskaus on aina riskiraskaus.

Lainasin tämän Juha Itkosen uusimman kirjan alunperin kirjastosta perinteisenä paperikirjana. Luin ensimmäisen kappaleen, mutta totesin lukuhetken olevan ihan väärä. Sopivamman hetken koittaessa paperikirjaa ei ollut saatavilla, mutta onneksi Storytelistä löytyi äänikirja.

Kuuntelin kirjan tiiviiseen tahtiin ja kylläpä saivat kuunnellessa tunteet myllätä. Itketti sekä surusta että ilosta. Jos ei omat raskaudet olekaan kaikki sujuneet aivan toiveiden mukaan, niin helpolla olen kuitenkin päässyt.----------------------------------------------------------Katja Lahti: Lasitehdas
S&S 2018, 10h 16min
Lukija: Krista Putkonen-Örn


Lasitehtaasta kiinnostuin S&S-kustantamon järjestämässä bloggaritilaisuudessa, jossa yksi kirjailijavieraista oli Katja Lahti. Olen hirveän hyvä saamaan kirjoista vääriä käsityksiä ja sellaisen onnistuin muodostamaan tästäkin kirjasta.

Jostain syystä kuvittelin, että Lasitehdas on sellainen hupainen pikkutarina joulusta, jota kokoonnutaan viettämään uudella kokoonpanolla. Että osa on tottunut rentoon kalsarijouluun ja osa taas viihtyy ykköset päällä ja kaikkea muuta hauskaa vastakkainasettelua. Ajattelin, että tämäpäs kuulostaa osuvalta!

Kyllä Lasitehtaassa vietetään myös sellaisia yhteentörmäyksien jouluja, mutta tämä on kyllä paljon enemmän kuin viihdyttävä kertomus parista suvusta. Lahti taustoittaa hahmojaan upeasti ja lukijakin kasvaa osaksi tämän kirjan sekalaista perhekuntaa. Tykkäsin ihan tosi paljon!----------------------------------------------------------Fredrik Backman: The Deal of a Lifetime
Simon & Schuster Audio 2017, 48min
Lukija: Santino Fontana


Töihin kävellessä halusin kuunnella jotain kivan jouluista ja haksahdin - taas! - tekemään kirjan sisällöstä omia olettamuksia. Tämä Fredrik Backmanin The Deal of a Lifetimehan näyttää ihan selvästi sympaattiselta joulutarinalta. No ei ole!

Tarinan kertoja on syöpäsairas (ex-)julkkis, joka haluaa kertoa pojalleen tarinan rohkeasta pienestä tytöstä. Alkuun kertomus vaikuttaa varsin perinteiseltä, mutta pian mukaan putkahtaa harmaapaitainen nainen, joka on töissä kuoleman palkkalistoilla. Kertoja on nähnyt naisen ennenkin ja lopulta nämä kaksi alkavat hieroa erikoista sopimusta.

Sisältö oli ihan toisenlainen kuin odotin, mutta oikeastaan vain hyvällä tavalla. Tässä oli jotain stephenkingmäistä, etenkin juonen osalta, mutta myös kerronnassa. Hyvin käytetty työmatka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti