Sivut
▼
sunnuntai 31. heinäkuuta 2011
Muodonmuutos
David Ebershoff: Tanskalainen tyttö 414s. (The Danish Girl, Otava, 2000, suom. Markkku Päkkilä)
30 päivää kirjoja -haasteen yhteydessä haastoin itseni lukemaan vuosia hyllyssä kököttäneen Tanskalaisen tytön. Kirja on todellisen tarinan innoittama fiktiivinen kertomus Einar Wegeneristä, jolle tehtiin tiettävästi Euroopan ensimmäinen sukupuolenvaihdosleikkaus 1930-1931.
Jo lapsena Einar tuntee olevansa erilainen kuin muut pojat. Kerran isä yllättää Einarin äitinsä vaatekaapilta ja saa melkoisen läksytyksen epäsoveliaasta käytöksestään. Aikuisena Einar ryhtyy taidemaalariksi ja opettaa Kuninkaallisessa taideakatemiassa, missä hän tutustuu myös tulevaan vaimoonsa Gretaan.
Einar on mieheksi poikkeuksellisen kaunis, siro ja hauras. Avioliitto Gretan kanssa on onnellinen, vaikkakaan ei järin intohimoinen. Eräänä päivänä Greta, taidemaalari kuten miehensäkin, pyytää Einaria pukeutumaan hameeseen ja naisten kenkiin, jotta hän voisi viimeistellä keskeneräisen muotokuvan. Einar on vastahakoinen, mutta huomaa yllätyksekseen viihtyvänsä naisten vaatteissa tavattoman hyvin. Vaimonsa rohkaisemana Einar alkaa silloin tällöin esiintyä Lilinä, ujona nuorena naisena, joka esitellään muille ihmisille Einarin serkkuna.
Aluksi Lili viipyy paikalla muutaman tunnin, mutta vähitellen "vierailut" pitenevät. Vuonna -29 Einar ja Greta muuttavat Pariisiin, missä Einar voi vapautuneemmin esiintyä Lilinä. Lili ei maalaa tauluja, mutta on mielellään mallina Gretalle. Pariisissa Einarille selviää, ettei hän voi jatkaa elämäänsä kahtena henkilönä vaan hänen on valittava Einarin ja Lilin välillä. Päätöksentekoon hän antaa itselleen aikaa vuoden.
Einar kärsii ajoittain selittämättömistä verenvuodoista, jotka kestävät muutamasta päivistä viikkoihin. Greta patistaa Einaria useiden lääkärien puheille, mutta mitään vikaa Einarista ei löydetä. Eräs lääkäri on selvillä Einarin mieltymyksestä esiintyä Lilinä ja yrittää "parantaa" hänet röntgensäteillä. Viimein Greta löytää saksalaisen tohtori Bolkin, joka tuntuu ymmärtävän Einarin ongelman täysin. Bolk on vakuuttunut siitä, että hän voi tehdä Einarista naisen.
Pitkän harkinnan jälkeen Einar lähtee Bolkin pitämälle naisten klinikalle Saksaan vuonna -30. Valtaosa klinikan potilaista on raskaana olevia nuoria naimattomia naisia. Einarille tehdään sarja leikkauksia, joista toipuminen on hidasta ja kivuliasta. Einar on kuitenkin helpottunut ja onnellinen: hän on viimeinkin Lili Elbe myös virallisissa papereissa, eikä Einaria enää ole.
Greta ja Lili muuttavat takaisin Tanskaan, vanhaan asuntoonsa. Heille myönnetään avioero ennätysajassa, vaikka normaalisti avioeroa ei voi saada alle vuodessa. Greta haluaisi elämän jatkuvan ennallaan, mutta Lili haluaa elää viimeinkin naisena: seurustella, mennä naimisiin ja tulla äidiksi. Lili on jo tutustunut ja rakastunut Henrikiin, joka on kosinut Liliä ja pyytänyt tätä muuttamaan kanssaan Yhdysvaltoihin. Ennen muuttoa Lili haluaa käydä läpi vielä yhden leikkauksen, kohdunsiirron. Greta vastustaa viimeistä leikkausta, mutta Lilin mieli ei muutu. Gretan ja Lilin tiet eroavat, Lili palaa Saksaan ja Greta aloittelee miltei vastahakoisesti uutta elämää toisen miehen kanssa.
Kirjassa ei kerrota suoraan, kuinka Lilin kävi. Viimeisen leikkauksen jälkeen "Hän oli ajelehtinut tajunnan ja tajuttomuuden rajamailla jo kuusi viikkoa" ja kivut olivat sietämättömät. Vahingossa Lili kuulee käytävästä keskustelun, josta käy ilmi että leikkaushaava on tulehtunut eikä tilanne näytä kovin hyvältä.
Tämä kirja herätti paljon ajatuksia. Ehkä eniten jäin miettimään sitä, miten vaivattomasti Greta ja muutama muu Einarin halusta olla nainen tietävä henkilö hyväksyivät asian. Lili otetaan vastaan maailman luonnollisimpana asiana ja todetaan vain, että Einar on aina ollut vähän erilainen. Väkisinkin tulee mietittyä, kuinka itse tuntisin ja toimisin vastaavassa tilanteessa. En varmaankaan aivan kivuttomasti.
Ebershoff huomauttaa kirjan lopussa, että "Lukijan ei kannata etsiä tästä kirjasta elämäkerrallisia tietoja Einar Wegeneristä", joten ensi töikseni kirjan luettuani suuntasin internetiin etsimään faktoja Wegeneristä. Paljoa en löytänyt, mutta sen verran kuitenkin, että Lily kuoli pian kohdunsiirtoleikkauksen jälkeen komplikaatioihin.
Kirjallisessa mielessä Tansakalainen tyttö ei ole mestariteos. Tarina oli kuitenkin sen verran erilainen, että antaisin kirjalle kouluarvosanan 8.
Tanskalaisesta tytöstä on muuten tekeillä (tai ainakin suunnitteilla) myös elokuva, jonka pääosaa (Einar/Lili) esittää Nicole Kidman.
Tällä kirjalla osallistun kaunokirjalliseen maailmanvalloitukseen: Tanska.
EDIT: Tanskalainen tyttö sopii myös Taiteilijaelämää-haasteeseen
Melkoinen tarina, ainakin postauksesi perusteella! Pitäisiköhän minunkin napata tuo maailmanvalloitushaaste. Ei tule reissattua oikeasti, kirjallisesti senkin edestä :)
VastaaPoistaVillasukka kirjahyllyssä, Tanskalainen tyttö oli kyllä monella tapaa omanlaisensa kirja. Olo on edelleen hämmentynyt.
VastaaPoistaVoi, valloita ihmeessä maailmaa! Minäkään en matkustele, muutaman kerran olen päässyt jollakin tekosyyllä (esim. opiskelut) Suomen ulkopuolelle. Mutta onneksi tosiaan kirjat kuljettaa minne tahansa :)
Kuulostaa mielenkiintoiselta. Erikoinen elämäntarina tosiaan - tällainen faktan inspiroima fiktio on usein kiehtovaa luettavaa.
VastaaPoistaKuulostaa todella mielenkiintoiselta kirjalta ja erikoiselta tarinalta. En tiennytkään, että jo 1930-luvulla voitiin tehdä ja ylipäätään suostuttiin tekemään moisia leikkauksia! Tämä menee kyllä lukulistalle. :)
VastaaPoistaLuru ja Zephyr, Einar Wegenerin elämä ei tosiaan ole ihan "normimmasta päästä".
VastaaPoistaMinustakin tuntuu uskomattomalta että sukupuolenvaihdosleikkausten historia ulottuu noin kauas!