Sivut

lauantai 28. helmikuuta 2015

Corto Maltese, Suolaisen meren balladi

Hugo Pratt: Corto Maltese, Suolaisen meren balladi
(Una ballada del mare salato, 1967)
Jalava 2014, 195s. 
(Julkaistu aiemmin nimellä Corto Maltese Etelämerellä)
Suom. Heikki Kaukoranta
Alkusanat: Marco Steiner
Valokuvat: Marco D'Anna


Ensimmäisen maailmansodan kurkistellessa nurkan takana eteläisellä Tyynellämerellä seikkaillaan merirosvojen tahdissa. Erään huvipurren haaksirikosta ainoina hengissä selvinneet serkukset, Pandora ja  Cain, ovat ajelehtineet merellä jo useamman päivän siinä vaiheessa, kun heidät pelastetaan. Pelastaja on pahamaineinen merirosvo Rasputin, joka säästää nuorten henget ainoastaan lunnasrahojen toivossa. Seuraavaksi Rasputinin laivan reitille ajelehtii lautahökötys, johon kapinaan noussut miehistö on sitonut entisen kapteeninsa Corto Maltesen. Corto ja Rasputin tekevät yhteistyötä (vaikka kummankaan luottamus toiseen ei ole kovin vahvaa) paitsi toistensa, myös saksalaisen sotalaivaston kanssa. Pääjehuna häärii salaperäinen Munkki, jonka henkilöllisyydestä liikkuu mitä epämääräisempiä huhuja.

Olen lukenut aiemmin Corto Maltese -sarjasta Kelttiläistarinoita, jossa on neljä  lyhyehköä tarinaa. Suolaisen meren balladi sen sijaan sisältää yhden pitkän seikkailun, joka etenee sopivassa tahdissa pitääkseen lukijan koko ajan otteessaan. Luinkin tämän yhden päivän aikana alusta loppuun ja viihdyin oikein hyvin. Corto Maltese on kiehtova hahmo. Hän on selvästi niin sanottu hyvis, mutta toisinaan hänen tekonsa ja valintansa ovat hivenen arveluttavia. Ei se merirosvouskaan varsinaisesti sankareitten hommaa ole.

Alkusanat tähän kirjaan on kirjoittanut Marco Steiner ja runsaista valokuvista vastaa Marco D'Anna. Sekä teksti että kuvat kuljettavat lukijan hienovaraisesti eteläiselle Tyynellemerelle kohtaamaan Rasputinin, Corto Maltesen ja monet muut. Väritys tässä albumissa on miellyttävää ja niukahko väriskaala korostaa tapahtumaympäristön tunnelmaa.

Suolaisen meren balladi tarjoaa laadukkaan seikkailun, joka tarjoaa muutakin kuin toimintaa.

2 kommenttia:

  1. Minä olen lukenut Malteseja vain muutaman ja muistelen niistä ihan pitäneeni. Vahvimpana mielessä on kuitenkin Q-teatterin Corto Maltese -teatteriesitys jonkun vuoden takaa, joka oli ihan supermahtava. Pitäisikin näitä lukea ehkä uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Linnea, Monta Corto Maltesea on minullakin vielä lukematta, mutta onhan se hyvä säästellä hyvää luettavaa myös vastaisuuden varalle. Siskot ovat suositelleet Corto Maltesen seikkailuista tehtyä animaatiosarjaa, mutta sekin on vielä näkemättä.

      Poista