Sivut

tiistai 9. tammikuuta 2018

Suuri lukuseikkailu

Kaisa Laaksonen: Suuri lukuseikkailu
Avain 2017, 191s.
Kuvitus: Mirkka Hautamäki/Lukukeskus & Emmi Kyytsönen


Olette varmasti kuulleet sen viisauden esimerkin voimasta. Että jos esimerkiksi vanhemmat syövät terveellisesti ja harrastavat liikuntaa, samat hyvät tavat tarttuvat lapsiinkin. Ja jos vanhemmat lukevat paljon, lapsetkin todennäköisesti lukevat mielellään.

Olen lukenut lapsille paljon, mutta viime aikoina en ole tahtonut saada noita kouluikäisiä (9- ja 11-vuotiaita) innostumaan oikein mistään kirjoista. Molemmat suorittavat koulussa lukudiplomia, johon ovat lukeneet omat suosikkinsa, mutta koska diplomiin ei hyväksytä kokonaisia kirjasarjoja (nuoremmalla saa olla yksi kirja per sarja, vanhemmalla kaksi), ei kirjoja ole kertynyt kovin paljoa. Totta kai olen etsinyt kirjastosta uusia mielenkiintoisen oloisia kirjoja ja kysellyt vinkkejä, mutta vähän huonolla menestyksellä.

Sitten törmäsin Lumiomenan Katjan blogissa Kaisa Laaksosen Suuren lukuseikkailun esittelyyn ja innostuin välittömästi. Vinkkikirja lasten ja varhaisnuorten kirjoista! Laaksonen on koonnut lukuvinkkejä eri aihepiireistä, kuten koulumaailmasta, eläinpäähenkilöistä, erilaisista harrastuksista, satumaailmoista jne. Listat eivät ole puisevia luetteloita, vaan pieniä lukunäytteitä. Erilaisista salapoliisikirjoista on koottu kahden aukeaman taulukko, josta näkee helposti kunkin kirjan erityispiirteitä sarjan kirjamäärästä etsivänä toimivien lasten ikään ja tapahtumapaikasta esimerkkitapauksiin. Siellä täällä kirjassa on myös pieniä tehtäviä, kuten tietovisa ja salapoliisikirjabingo.

Eniten lapsia kiehtoi Miksi lukisin kirjan? -kaavio, jossa varsin tyhjentävästi kerrotaan miten lukeminen onnistuu, vaikka olisi muuta tekemistä tai keskittymisvaikeuksia tai lukemattomuudelle löytyisi  jokin muu (teko)syy. Ilmeisesti kirjasta luettuna ne perustelut on helpompi ottaa vastaan kuin äidin suusta, joten lukemistakin on tapahtunut. Edelleen sänkyjen viereen (ja alle) kasaantuu enimmäkseen Aku Ankan taskukirjoja, mutta sentään sarjakuvien lukeminen on laajentunut myös Asterixeihin. 9-vuotias lukee parhaillaan Puluboin ja Ponin pöpelikkökirjaa ja esikoinen innostui lukemaan uudestaan Nolo elämäni -sarjaa.

Suuri lukuseikkailu on erittäin tervetullut apu lasten lukuinnon kasvattamiseksi. Se näyttää selkeästi jo pikaisella vilkuilulla sen, miten monista eri aiheista on tarjolla paljon laadukasta luettavaa.

2 kommenttia:

  1. Kiva kun esittelit Suuren lukuseikkailun. Siitä saattaa olla apua ja vinkkejä monille muillekin.

    VastaaPoista
  2. Olipa kiva lukea, mitä teidän lapsenne ovat tästä tykänneet. Minä jotenkin näin tämän enemmän aikuisen työkaluna, vaikka se onkin lapsille suunnattu.

    VastaaPoista