Sivut

keskiviikko 23. toukokuuta 2018

The thrilling adventures of Lovelace and Babbage

Sydney Padua: The Thrilling adventures of Lovelace and Babbage
The (mostly) True story of the first computer
Penguin Random House 2015, 317s.

En enää edes muista milloin ostin itselleni joksikin lahjaksi (synttäri? joulu?) tämän Sydney Paduan mainion sarjakuvakirjan, joka kertoo enimmäkseen tositarinan siitä, kuinka Ada Lovelace kirjoitti tiettävästi maailman ensimmäisen tietokoneohjelman.

Tämä tiukasti totuudessa pysyvä tarina on vain parinkymmenen sivun mittainen, mutta ihan hirvittävän mielenkiintoinen. Padua on todella paneutunut sekä Lovelacen että Charlie Babbagen, analyyttisen koneen eli tietokoneen esi-isän keksijän, elämänvaiheisiin ja on ujuttanut ala- ja loppuviitteisiin runsaasti sellaista tietoa, jota on ollut vaikea ujuttaa sulavasti osaksi sarjakuvaa.

Kun tositarina on kerrottu, Padua siirtyy hyödyntämään rinnakkaistodellisuutta. Todellisuudessahan Babbage ei koskaan saanut rakennettua analyyttistä konettaan, vaan kone oli olemassa vain paperilla. Rinnakkaistodellisuudessa analyyttinen kone on fyysisesti olemassa ja toiminnassa ja yhdessä Lovelace ja Babbage kokevat erinäisiä seikkailuja.

The thrilling adventures of Lovelace and Babbage on kerta kaikkiaan ihastuttava kirja! Sarjakuvana tämä olisi varmasti parhaimmillaan toisella lukukerralla, kun alaviitteet eivät vaatisi niin kovasti paneutumista ja voisi antaa tarinan viedä. Vaikka etenkin tekninen sanasto tuotti minulle ongelmia, enkä todellakaan voi väittää ymmärtäneeni analyyttisen koneen toiminta-ajatusta, tunnen silti oppineeni jotakin. Esimerkiksi sen, että Napoleon III:n vaimon kertoman mukaan kuningatar Viktoria ei koskaan katsonut taakseen selvittääkseen tuolin sijainnin, vaan istahti mihin halusi ja lakeijat tai muut palvelijat pitivät huolen siitä että tuoli ilmestyi tarvittavalle paikalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti