Sivut

keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Vastatuuleen

Kukka Ranta & Jaana Kanninen:
Vastatuuleen
Saamen kansan pakkosuomalaistamisesta
S&S 2019, 364s.


Aloitin Kukka Rannan ja Jaana Kannisen Vastatuuleen-kirjan lukemisen lokakuun lopulla, heti kirjamessujen jälkeen. Teksti on tietopitoista, mutta jouhevaa luettavaa. Sisältö on kuitenkin sen verran ahdistavaa luettavaa, että minun oli pidettävä välissä pitkiäkin taukoja.

Bloggasin nelisen vuotta sitten Veli-Pekka Lehtolan kirjasta Saamelaiskiista. Muistan edelleen, miten paljon minua turhautti moni asia (erityisesti se, ettei Suomi ollut edelleenkään ratifioinut YK:n ILO 169 -sopimusta) ja kas kummaa, asiat eivät ole sittemmin muuttuneet ainakaan sen paremmiksi.

Ranta ja Kanninen käsittelevät saamelaisuutta monelta eri kantilta. He käsittelevät esimerkiksi kolonialismia, saamelaisten maa-alueita, saamelaislasten koulunkäyntiä ennen ja nyt, sotien vaikutusta saamelaisten elämään. Myös ilmastonmuutosta, kulttuurista omimista ja saamelaisuuden määritelmää käydään läpi.

Lukiessa olisi pitänyt tehdä muistiinpanoja, jotta kaikki ajatukset eivät nyt blogatessa olisi yhtä sekavaa mössöä. Joka tapauksessa edelleen kummastelen sitä, miten tehokkaasti saamelaiset sivuutetaan ihan jo koulujen oppikirjoissa. Enemmän opitaan Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoista kuin tästä Euroopan ainoasta. Järkytyin, kun vasta tämän kirjan luettuani tajusin, miten massiivisilla välineillä kultaa Lapissa kaivetaan ja millaisia vaikutuksia kaivoksilla on esimerkiksi poronhoitoon.

Vastatuuleen on pysäyttävä tietokirja, johon kannattaa tutustua ajan ja ajatuksen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti