Sivut

maanantai 15. elokuuta 2011

Seitsemän sietämättömän pitkää päivää


Jonathan Tropper: Seitsemän sietämättömän pitkää päivää (This Is Where I Leave You)
Karisto 2011, 466s.
Suom. J. Pekka Mäkelä

Judd Foxmanin isä on juuri kuollut ja perhe kokoontuu vainajan kotiin viettämään juutalaisen perinteen mukaista suruviikkoa. Perheenjäsenet eivät ole järin läheisiä: vanhat kaunat hiertävät sisarusten välejä eikä jatkuva yhdessäolo auta pitämään tunteita kurissa. Judd on juuri käymässä läpi avioeroa nuoruudenrakkaudestaan, menettänyt työpaikkansa ja saa kuulla ristiriitaisia tunteita herättävän uutisen.

Kirjan aihe on lupaava ja piristävän erilainen. Mutta tämän lukeminen meinasi jäädä välistä häiritsevän takakansihuomautuksen vuoksi. Parissa blogikommentissa tuskastelin sitä, että kirjan huumoria ja tilannekomiikkaa verrataan inhokkiini Woody Alleniin. Onneksi anni.M rohkaisi antamaan kirjalle tilaisuuden, edes yhden kappaleen verran. Ennen kuin huomasinkaan, olin jo sivulla viisikymmentä. Heti kun onnistuin unohtamaan Allenin, sain todeta että tämähän on oikeasti hauska ja viihdyttävä. Henkilöhahmot ovat vallan mainioita!

Tätä kirjaa on helppo suositella kaikille hyvää viihdettä kaipaaville. Dialogi on ytimekästä ja nasevaa, siitä tilannekomiikasta puhumattakaan. Kirjan ovat lukeneet ainakin Päkä ja anni.M.

Seitsemän sietämättömän pitkää päivää on sellainen kirja, joka on helppo kuvitella elokuvana. Siksipä oli erityisen hauskaa, että myös Isosisko luki tämän kirjan samaan aikaan. Sunnuntaina vietimmekin tehokkaan tuokion suorittamalla castingin kirjan elokuvaversioon. Ohjaaja olisi ehdottomasti joku muu kuin Woody Allen, mutta me ei huomattu keksiä, että kuka olisi sopivin. Ehdotuksia vastaanotetaan!

Roolijako olisi tämä:



Juddin roolin näyttelee ei-niin-juutalainen Martin Freeman, koska minä halusin hänet välttämättä tähän leffaan. Samanlaisella logiikalla sisko valitsi Phillipiksi Seth Rogenin, jonka onkin kyllä mainio valinta. Philin  Paulin roolissa nähdään Adrien Brody

ja Wendy-siskona Christina Applegate. Myönnetään, sisarukset ovat keskenään kovin erinäköisiä eivätkä kaikki ole kovin juutalaisen näköisiä, mutta jätetään mielikuvituksellekin vähän tilaa.



Philin vaimoa, Alicea tulkitsee Catherine O'Hara. Kate Winslet on kuin luotu Janiksi, Juddin vaimoksi.


Tilda Swinton suostutellaan Tracyn rooliin.

James Franco pääsee lihaksillaan Horryksi ja Gerard Butler saa kyseenalaisen kunnian olla Wade. Rabbi-Stondiksen rooliin kaavailimme Will Arnettia.


Perheen äiti on niin mainio, että Hilaryksi on vain yksi vaihtoehto: Jennifer Coolidge! Lindaa näyttelee Jane Lynch, edesmennyttä isää Alan Rachins.


Eerästä tiettyä naapurinsetää näyttelee upeasti ruskettunut George Hamilton


Ai niin, Penny meinasi unohtua. Sisko oli sitä mieltä, että tähän rooliin tulee ehdottomasti Julianne Moore, minusta taas Juliette Lewis.

Koska tässä elokuvassa on runsaasti sivurooleja mm. surutalossa vieraileville, teimme listan myös muutamista näyttelijöistä, jotka ehdottomasti haluamme vierailulle: Betty White (jolla olisi naimaton tytär), Barbra Streisand, Doris Roberts, Peter Boyle, Kelly Bishop, Jack Nicholson sekä Robin Williams.

1 kommentti:

  1. Voi mitä Hollywood meissä menettääkään!

    (Ja sulle tuli moka, Adrien Brody näyttelee siis tietenkin Paulia)

    Haluaisin puolustaa valintaani Pennyksi sillä, että näin hänet sellaisena tietyllä tavalla hyvin sievänä ja peitellyn hauraana naisena. Vähän harmittomana. Julianne Moore on just sellainen siloisen sievä, Juliette Lewis taas on silkkaa dynamiittia. (Olen fani, minkäs teet)

    Niin, ja kirja oli mainio, ensimmäinen jonka luin loppuun pitkään aikaan. Nauroin ääneen usein, en pitkästynut kertaakaan, enkä kyllä osaa kuvitella Woody Allenia ohjaajaksi vaikka takakannessa lukisi mitä.

    Woody on vähän kuin Mariah Careyn ääni: jotenkin se resonoi ihan väärällä tasolla enkä saa siitä mitään mielihyvää. Woody ei ole mun juttu.

    VastaaPoista