Sivut

perjantai 15. joulukuuta 2017

Iltasatuja kapinallisille tytöille

Elena Favilli & Francesca Cavallo:
Iltasatuja kapinallisille tytöille
(Good Night Stories for Rebel Girls, 2016)
S&S 2017, 212s.
Suom. Maija Kauhanen


Iltasatuja kapinallisille tytöille on mainio kirja.
Joukkorahoituksella toteutettu kirja esittelee sadunomaisissa lyhyissä teksteissä lukuisia eri-ikäisiä naisia ajalta ennen ajanlaskumme alkua aina 2000-luvulle asti. Kaikki kirjassa esitellyt naiset ovat loistavia esikuvia kenelle tahansa, iästä ja sukupuolesta riippumatta. On hienoa lukea näistä naisista, jotka ovat/ovat olleet mitä tahansa soturikuningattaresta räppäriin ja koululaisesta tutkimusmatkailijaan.

Kertomukset kustakin kirjan naisesta ovat vain sivun mittaisia, mutta jo se riittää. Jokaisesta on myös sivun kokoinen muotokuva. Muotokuvat ovat kuudenkymmenen taiteilijan käsialaa, mikä tuo kuvitukseen upeasti vaihtelua.

Kirjaa voisi kritisoida siitä, kuinka siinä toistuvasti kerrotaan, miten naiset kyllä voivat tässä miehisessä yhteiskunnassa olla mitä tahansa, mutta se vaatii taitoa ja tahtoa. Minä kuitenkin koen, että vaikka sukupuolten välisessä tasa-arvossa ollaankin päästy eteenpäin, työtä on edelleen tehtävä ja siksi monissa asioissa sukupuolten eriarvoisuus on edelleen tosiasia. Lisäksi olisi hassua kieltää se fakta, että aikoina jolloin naisten koulutukseen ei haluttu panostaa, joku kuitenkin onnistui saamaan tahtonsa läpi ja sai opiskella ja saavutti suuria.

Toisaalta olen myös sitä mieltä, että ei se pelkkä taito ja tahto aina riitä, sillä kaikilla ihmisillä kaikkialla maailmassa ei todellakaan ole samoja mahdollisuuksia toteuttaa unelmiaan, niin kaunis ajatus kuin se olisikin.

Iltasatuja kapinallisille tytöille on sellainen kirja, jonka toivoisin päätyvän mahdollisimman monen lapsen joululahjapakettiin.

2 kommenttia:

  1. Minulla on tämä juuri seuraavaksi lukuvuorossa. Jos se iskee itseeni, ajattelin ostaa sen joululahjaksi kummitytölleni. Hienoa, että tällainen kirja on tehty, ja toivottavasti sitä luettaisiin myös pojille, vaikka kirjan nimi ohjaa vähän eri raiteille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laura, Se, että kirjan nimessä puhutaan nimenomaan tytöistä, on toki ymmärrettävää, mutta olisin toivonut että siinä olisi ihan vain "lapsille". Eivät meidän pojat mitenkään innoissaan olleet, kun yritin tätä kaupitella yhdessä luettavaksi. Luin kuitenkin itsekseni, kun en halunnut odottaa lasten kiinnostuksen heräävän.

      Poista