keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Ällistyttäviä ystävyksiä kasvien ja eläinten maailmassa

Emilia Sciubak: Ällistyttäviä ystävyksiä
kasvien ja eläinten maailmassa
Aurinko Kustannus 2020, 28s.
Suom. Maarit Varpu

Homeros-kissa ärsyyntyy, kun missään ei saa olla rauhassa ja tuntuu, ettei kukaan arvosta häntä. Homeros päättää lähteä etsimään uusia, parempia ystäviä. Homeroksen ystävänetsimisretki toimii näppäränä taustatarinana, kun kirjassa halutaan esitellä erilaisia yhteiseläjiä. Kirjassa kerrotaan muun muassa siitä, kuinka merivuokko suojelee vuokkokalaa polttavilla lonkeroillaan; lehmähaikara hakeutuu norsujen seuraan, koska norsujen läheisyyteen kertyy paljon haikaroiden ravinnoksi kelpaavia hyönteisiä; rantasipi puhdistaa niilinkrokotiilien hampaita ja kuinka eräs käärmelaji asuu kilpikonnien kaivamissa luolissa.

Piirrokset ovat miellyttävä yhdistelmä realismia ja lapsekkuutta. Eri eläimet ovat tunnistettavissa, mutta eivät liian realistisia. Kirja sopii sinänsä hyvin pienenkin lapsen luettavaksi, mutta sanasto on paikoin haastavaa. Minunkin piti lukea useampaan kertaan rhizobiabakteerit, kyhmylyhtykrotti, sieppodrongo ja galapagoksenjättiläiskilpikonna.

Loppujen lopuksi Homeros huomaa, etteivät hänen asiansa niin mahdottoman huonosti olleetkaan. Kirjan lopusta löytyy yksi sokkelo, sekä leikkimielinen testi, jonka avulla voi miettiä, millainen kaveri itse on muille.

Ällistyttäviä ystävyksiä kasvien ja eläinten maailmassa on näyttävä ja kiinnostava tietokirja, jota on erityisen kiva lukea yhdessä lapsen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti