lauantai 8. helmikuuta 2020

Paperilla toinen

Emmi-Liia Sjöholm: Paperilla toinen
Kosmos 2020, 188s.


Emmi-Liia Sjöholmin autofiktiivinen esikoisteos Paperilla toinen on ollut näyttävästi näkyvillä "kaikkialla", joten pakkohan minunkin oli se lukea ja nähdä, mistä oikein puhutaan.

Teksti on taitettu ilmavasti ja luvut ovat pääasiassa hyvin lyhyitä. Sjöholm käy läpi 14-vuotiaana tehtyä aborttia, seurustelusuhteita ja seksiä, äitiyttä ja ystävyyssuhteita. Päiväkirjamaiseksi kokemani teksti ei etene kronologisesti, vaan ajassa pompitaan joustavasti edestakaisin. Sjöholm kirjoittaa hyvin suoraan ja avoimesti, siten että etenkin joidenkin seksikokemusten kohdalla tyyli tuntui jopa liioitellulta. En koe olevani erityisen estoinen ihminen ja kannatan seksistä puhumista, mutta näköjään irralliset maininnat sekalaisista panemisista eivät kuitenkaan ole sitä, mitä kirjallisuudelta haen.

Eniten pidin kirjan nopealukuisuudesta. Lyhyitä kappaleita on helppo lukea vielä yksi ja vielä yksi, jopa väsyneenä. Lievästä napinasta huolimatta Paperilla toinen oli ihan mielenkiintoinen kirja.

2 kommenttia:

  1. En ole itse lukenut tätä, mutta enpä tiedä olisiko tämän minun kirjani. Olen samaa mieltä, että seksistä on hyvä puhua, mutta olen saanut tästä kirjasta jotenkin sensatiohakuisen kuvan. Ehkä olen väärässä ja puhun kurjasti kirjasta, jota en ole lukenut... Ehkä ei siis kuitenkaan auta kuin lukea tämä, jotta voin joko kumota tai vahvistaa omat ennakkoluuloni. :D

    VastaaPoista
  2. Kuuntelin tämän just siksi, että tiedän mistä muut hypeävät. Jaan tuntemuksesi kirjan suhteen

    VastaaPoista