torstai 10. kesäkuuta 2021

Kirke

55319866. sy475
Madeline Miller: Kirke
WSOY 2021, 480s.
Suom. Irmeli Ruuska

 

Tunnen kreikkalaista mytologiaa vain pintapuolisesti, mikä saattoi olla tämän kirjan kannalta hyvä asia. Ilman kunnollista pohjtatietoa tarina pääsi yllättämään monet kerrat ja lisäsi siten lukunautintoa.

Auringonjumala Helioksen tytär Kirke ei oikein sulaudu muiden nymfien, jumalien ja puolijumalien joukkoon. Hänellä on vahva oma tahto ja lopulta hän tulee suututtaneeksi jumalia sen verran pahasti, että hänet karkoitetaan syrjäiselle Aiaian saarelle. Kirke opettelee tunnistamaan kasveja ja käyttämään niitä, samalla hänestä itsestään kehittyy väkevä noita. Vaikka Kirke itse pysyy pääasiassa omalla saarellaan, hän ei todellakaan ole aina yksin. Tuntuu kuin seikkailut hakeutuisivat Kirken lähettyville.

Madeline Millerin Kirke on sulavasti kerrottu seikkailutarina. Oho, kuulostaapa vähättelevältä ja liian lokeroidulta! Tämä kirja on viihdyttävä ja tehokkaasti koukuttava, kreikkalaisen mytologian osalta jopa jossain määrin sivistävä. Tosin en edelleenkään tiedä, kuinka uskollisesti Miller seuraa perinteisiä tarinoita. Joka tapauksessa Kirke on hahmona vahva ja monipuolinen, kuolemattomuudestaan huolimatta niin kovin inhimillinen.

Kirjan loppupuolen kuuntelin äänikirjana rikkaruohoja kitkiessä ja täytyy antaa erityiskehut äänikirjan  lukijalle, Krista Putkonen-Örnille, jota oli jälleen kerran ilo kuunnella.

4 kommenttia:

 1. Kirke on ollut nyt paljon esillä Kirjagramissa. On alkanut vähän kiinnostaa!

  VastaaPoista
 2. Minullekin pintapuolinen tuntemus nousi eduksi, koska tarina tuntui raikkaalta ja yllätyksellisestä (mitä se ei varmaan mytologiaa tunteville ole). Googlettelin lukemisen ohessa ja jälkeen tapahtumia ja isoimmat käänteet tuntuivat muistaakseni noudattelevan taruston tapahtumia. Yllätyin, miten kovasti pidin kirjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, Minä en edes jälkikäteen tullut ottaneeksi selvää Kirkestä tai hänen vaiheistaan, hups! Mutta tämä oli kyllä toimiva kirja. Jotenkin pelkäsin alkuun, että tästä aiheesta ei muka saisi mitään raikasta ja vetävää aikaiseksi, mutta hyvinhän se oli onnistunut.

   Poista