maanantai 26. joulukuuta 2022

Amerikan maa

61279837
Jeanine Cummins: Amerikan maa
Sitruuna 2022, 440s.
Suom. Elina Salonen

Lydialla on oma kirjakauppa, jossa hän tutustuu Javieriin. Javier lukee samoja kirjoja kuin Lydia ja heidän välilleen kehittyy lämmin ystävyys, joskin Javier haluaisi heidän olevan enemmän. Kumpikin on tahoillaan naimisissa, eikä Lydialla ole pahaa sanottavaa puolisostaan tai perhe-elämästään. Lydian mies, Sebastián on tutkiva journalisti, joka on kirjoittanut laajan artikkelin paikallisen huumekartellin pomosta. Kun Lydia lukee artikkelin, hänelle selviää, että pelätty La Lechuza ja Javier ovat yksi ja sama henkilö. Pian artikkelin julkaisun jälkeen Lydian ja hänen poikansa Lucan on paettava Acapulcosta - mitä nopeammin, sen parempi. 

Lydian ja Lucan epätoivoinen pakomatka muiden siirtolaisten ja karkureiden seassa on todella koukuttavaa luettavaa. Cummins on tehnyt laajan pohjatyön selvittäessään, miten laittomat siirtolaiset valitsevat reittinsä ja mitä vaaroja matkan varrelle mahtuu. Rahasta voi olla apua, mutta se voi muodostaa myös riskin. 

Amerikan maa on rakenteeltaan esimerkillinen. Takaumat syventävät henkilöhahmoja, sekoittamatta tippaakaan lukijan päätä. Kirjan maailmaan uppoaa täysin, vaikka aina ei haluaisikaan. Vaikka Lydia ja Luca ovat kuvitteellisia henkilöitä, heidän kaltaisiaan on silti olemassa, samoin heidän kohtaamiaan julmuuksia. Eläydyin tarinaan niin täysillä, että pelkäsin Lydian ja Lucan puolesta myös silloin, kun en lukenut kirjaa.

Amerikan maa jättää jälkeensä sykkyrän tunteita, ristiriitaisia ajatuksia ja mielikuvia, sekä hetkellisen helpotuksen tunteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti