perjantai 23. joulukuuta 2022

Nanette

63333105. sx318
Hannah Gadsby: Nanette
Kymmenen askelta
Muistelmat, tai jotain
S&S 2022, 413s.
Suom. Hanna Sola

 
"[E]n ollut ollenkaan tajunnut, kuinka epämukavaksi olin aina tuntenut oloni omissa nahoissani. En puhu vain kivusta. Pikemminkin tunne oli äärimmäinen ja jatkuva tietoisuus kehostani, ikään kuin en oikein sopisi sen sisään, ikään kuin lihani olis alushousut, jotka alati kerääntyvät sieluni persvakoon." (s. 247)

En ole katsonut Hannah Gadsbyn Nanette-showta, mutta nyt se on viimeistään tehtävä. Tämän kirjan myötä tykästyin Gadsbyyn todella paljon ja vaikka elämämme ovat hyvin erilaiset, samaistumiskohtiakin löytyy. Gadsbyn ADHD ja autismi diagnosoidaan vasta aikuisiällä, joten - kärjistetysti - siihen asti hän on ollut kummallinen. Toki diagnoosit eivät poista persoonallisuutta, eivätkä kaikkien silmissä selkeytä yhtään mitään. 

Tämä kirja kuvaa Gadsbyn lapsuutta ja nuoruutta, varhaisaikuisuutta ja ensiaskelia stand-upin maailmassa. Vaikka Gadsbyn elämässä on tapahtunut kauheita asioita, kuten hyväksikäyttöä ja raiskauksia, hän ei anna näille suurta huomiota. Ei hän missään nimessä tapahtuneita asioita tai niiden aiheuttamia traumoja kiellä, hän on vain valinnut olla kuvailematta yksityiskohtia.

Nanette on todella kiinnostava ja hyvin kirjoitettu teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti