maanantai 4. huhtikuuta 2022

Jäätynyt jättiläinen

59453841. sy475
David Walliams: Jäätynyt jättiläinen
Tammi 2021, 488s.
Suom. Kaisa Kattelus
Kuvitus: Tony Ross

 

David Walliamsin Jäätynyt jättiläinen oli selkeä valinta iltasatukirjaksi. Sen lukeminen kesti kuitenkin hirvittävän kauan, melkein neljä kuukautta, sillä tätä kirjaa ei selvästikään ole suunniteltu ääneen luettavaksi. Mutta puhutaan siitä enemmän myöhemmin.

Elsie on orpotyttö, joka on sijoitettu Kalmakotiin 25 muun orpolapsen kanssa. Kalmakotia pitää yllä kammottava rouva Curdle ja olot ovat niin kurjat, että Elsie mieluummin karkaa ja elää Lontoon kaduilla. Eletään vuotta 1899 ja luonnontieteellisen museoon tuodaan pohjoisnavalta löytynyt, yhä jääkuution sisällä kököttävä mammutti. Elsie murtautuu museoon, koska hänkin haluaa nähdä, mistä jäätyneestä jättiläisestä kaikki oikein hössöttävät. Moninaisten tapahtumien jälkeen eräs hassahtanut tiedemies Elsien ja siivooja-Hassun avustuksella herättää mammutin henkiin ja vielä lukuisampien tapahtumien jälkeen Elsie lähtee erikoisen miehistön kanssa laivaamaan mammuttia takaisin pohjoiseen.

Tarina on melko suoraviivainen, mutta Walliamsin tyylille ominaisesti tapahtumat ovat koomisia ja sekavia, samoin henkilöhahmot. Oli ihanaa, kun nuorimmainen nauroi ääneen monta kertaa!

Mutta tosiaan, tätä oli aika kamalaa lukea ääneen. Kirjan sivumäärä ei ole ongelma, mutta se on niiiiiin täynnä erilaisia äänitehosteita, että kyllä oli äänihuulet kovilla tämän kanssa! Siksipä en pystynyt lukemaan kovin pitkiä pätkiä ja tarina eteni hitaasti. Uskoisin kuitenkin, että juuri nämä äänitehosteet tekevät kirjasta mahtavan lapsen itse luettavaksi: sivumäärä on huima, mutta luettavaa siihen nähden paljon vähemmän. Kirjassa on myös todella runsas kuvitus, joka vauhdittaa lukemista entisestään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti