keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Satumaa

Stephen King: Satumaa
Tammi 2023, 656s.
Suom. Ilkka Rekiaro

 

Ai että, ai että, ai että!
Kuten tiedätte, Stephen King on yksi lempikirjailijoistani. Siksi odotukset ovat usein korkealla ja toisaalta saatan lukea hänen tuotoksiaan melkoisen kaunistelevien silmälasien läpi. Silti Satumaa oli minusta ihana kirja.

17-vuotiaan Charlie Readen elämä ei ole ollut helpoimmasta päästä. Arki ei suoranaisesti helpotu, kun hän pyöräillessään sattuu kuulemaan erään talon takaa koiran haukuntaa ja voipuneita avunpyyntöjä. Psykotaloksi kutsutussa, ränsistyneessä talossa erakkona asuva Howard Bowditch tarvitsee kipeästi apua ja yllättäen apuun astuu Charlie. Bowditchin pihassa on lukittu vaja, josta kuuluu ajoittain omituisia ääniä ja lopulta Charlien on otettava selvää äänten aiheuttajista.

Satumaa alkaa tavallaan hyvin verkkaisesti. Paljon tapahtuu kyllä, mutta pitkällä aikavälillä. Varsinaisen seikkailun käynnistyminen tapahtuu vasta 200+ sivulla ja se seikkailukin käynnistyy hitaasti. Mutta nautin tästä rauhallisuudesta todella paljon! King viittaa lukuisiin perinteisiin satuihin, osaan hienovaraisesti, osaan vähän turhankin alleviivatusti - vähemmälläkin lukija olisi osannut lankoja yhdistää. Satumaa onkin kuin satu itsekin.

Suomennos on valtaosin tasokasta, mutta kaksi kertaa kryptat muuttuvat kryptoiksi, mikä latistaa väistämättä jännitystä. Ja yksi neitseyskin tässä menetetään. Sitä jäin ihmettelemään, miksi suomennoksesta on jätetty pois alkuperäisen kirjan pienet, lukujen aluissa olleet kuvat. Minulla on kirja myös englanninkielisenä, joten pääsin sentään katsomaan kuvat siitä.

Satumaa on kiehtova satu aikuisille kaikille.

1 kommentti:

  1. Ai että, todellakin! Olihan tämä taas melkoinen King-karkki! Minäkin nautin rauhallisesta alusta, mitäs sitä kiirehtimään kun King rakentaa tarinan huolella ja painaa kaasua sitten kun on sen aika. Tykkäsin kovasti satumaisesta rakenteesta ja tarinasta. King-faneille tuli vielä lisähemmottelua mm. Musta torni -viittauksilla 😊

    VastaaPoista