sunnuntai 7. elokuuta 2011

Silmäniloa


Anu Kabur, Anu Pink, Mai Meriste: Meite muhu mustrid 400s. (Saara kirjastus, 2010)

Joskus kirjastosta löytää sattumalta todella kiehtovia kirjoja ihailtavaksi. Yksi sellainen on Meite muhu mustrid, joka on laadukas ja kattava tietopaketti Viron Muhu-saaren käsityöperinteen historiasta. Isokokoinen (A3) ja runsaasti kuvitettu kirja on upea. Voin vain kuvitella, miten paljon tästä saa irti jos osaa viroa.

Kielitaidottomana on vaikea sanoa, kuinka perusteellisesti käsitöiden historiasta kerrotaan, mutta jos tekstin määrästä voi jotakin päätellä niin sanoisin että sopivasti. Kuvia on tosiaan paljon ja erityisen kutkuttavia ovat vanhat mustavalkokuvat naisista ja perheistä, sillä useimmissa kuvissa naisilla on kutimet käsissä. Ihailtavaa tehokkuutta!

Jo kirjan kannesta voi päätellä, että muhulainen käsityöperinne on värikästä ja taidokasta. Erilaisia neule-, virkkaus- ja kirjontaohjeita onkin paljon ja vaikka en kansallispuvusta haaveilekaan, käsillätekemisen inspiraatiolta on vaikea välttyä.Erityisesti ihastuin kirjan loppupuolella olevaan tossunteko-ohjeeseen: työvaihe kerrallaan, selkein kuvin esiteltynä tossujen (muhu pätid) teko näyttää sen verran helpolta että aloin jo pohtia, löytyisikö jostakin minun jalkani kokoista lestiä...

Tällainen käsityöperinnettä esittelevä teos on mielestäni kulttuurihistoriallisesti tärkeä ja arvokas. Olisipa mahtavaa, jos vastaavia teoksia koottaisiin myös suomalaisesta käsityöperinteestä. Erityisesti minua kiinnostaisi perehtyä karjalan alueen käsitöihin, etenkin kirjontatöihin.

6 kommenttia:

 1. Ihanat tossut! Noin värikkäillä tossukoilla olisi ilo tepsutella :)

  VastaaPoista
 2. Luru, eikö! :) Kyllä pistäisin tanssiksi heti, jos tuollaiset saisin.

  VastaaPoista
 3. Sinut tuntien tossut on valmiina ihan kohta :)

  VastaaPoista
 4. Pilvitarha, jos mulla olis ne lestit, niin olisin ainakin aloittanut tossujen teon :) Mutta kun ei ole, enkä ole keksinyt mitään lestejä korvaamaan, niin jodun vain haaveilla.

  VastaaPoista
 5. Minkähän kokoisia ne Maliskylän lestit on? Tosin en nyt muista oliko niissä edes parillisia....

  VastaaPoista
 6. Onkohan siellä enää yhtään? Enkä kyllä usko, että parillisia olis ollu tallessa enää aikoihin. Ehkä mää kokeilen tehä vain koristellut tohvelit :)

  VastaaPoista