tiistai 22. lokakuuta 2013

Kukkiva syyspervo ruukussa

Miska Rantanen (toim.): Kukkiva syyspervo ruukussa, kirjallisen viestinnän tähtihetkiä
Schildts & Söderströms 2013, 167s.

Kirjoitusvirheitä sattuu ihan varmasti kaikille joskus. Useimmiten virheet ovat vain virheitä, mutta joskus niistä saa makeat naurut. Miska Rantanen on koonnut yksiin kansiin kelpo joukon kuvia hauskoista kylteistä, ilmoituksista, käyttöohjeista, hintalapuista, lehtijutuista yms. joiden parissa vähintäänkin hymyilyttää. Huumorintajusta riippuen voi myös naurattaa mojovasti ääneen.

Osa kirjan kuvista on tullut vastaan internetissä (lähinnä Facebookissa) jo kyllästymiseen asti, mutta ainakin minulle kirjassa riitti myös niitä tuoreita ja täten hauskempia juttuja. Omia suosikkejani ovat huolellisesti tehdyt ilmoitukset, joissa käytetään lainausmerkkejä hassusti, höpsöt hintalaput sekä televisiossa Jutta Urpilaisen haastattelun aikana pyörivät saippuasarjan tekstit.

Ymmärrän kyllä, että välimerkit ovat haastavia, mutta millaisia mielikuvia herättää kokoushuoneen ovessa oleva lappu: Lääkäreitten "kokoukset" peruttu? No hilpeitä, ainakin minusta. Yllättävän kauan jaksan näköjään huvittua mainosteksteistä tyyliin "Kivesmiehen puukko", "pörrötussut" ja "M.oloasu". Mutta tuo Urpilaisen haastattelu olisi ollut mahtavaa nähdä kokonaisuudessaan! Urpilaisen ilmeet sopivat nimittäin hämmästyttävän hyvin yhteen seuraavien tekstien kanssa:

"Mitä ajattelitte, kun päästitte hänet?

Tietysti hän kävi kimppuuni, se elukka.

Onko käsi kunnossa?
- Paremmassa kuin pää."

Tirsk!

Kukkiva syyspervo ruukussa ei välttämättä kestä montaa lukukertaa, mutta uskoisin sen viihdyttävän useimpia lukijoita edes sen hetken, kuin kirjan läpiselaamiseen menee.

6 kommenttia:

 1. Tämä on taatusti mainio syysiltojen piristin :)

  VastaaPoista
 2. Jaana, "kiitos" kommentistasi! ;)

  Kaisa, kyllä tällä ainakin yhden illan piristää. :)

  VastaaPoista
 3. Tämä täytyy lukea, kiitos vinkistä :) Tällaiset kevyet ja hauskat kirjat ovat parasta iltalukemista.

  VastaaPoista
 4. Tällaiseen kevennyskirjaan en ole törmännytkään, mutta saattaisin sen napata hihityslukemiseksi mikäli tulisi kirjastossa vastaan!

  VastaaPoista
 5. Marile, iltalukemisena tämä on siitä huono, että ainakin meillä mies meinasi hermostua siihen minun äänettömään, mutta sänkyä hetkuttavaan hihitykseeni. :)

  Villasukka, Kyllä tälle kirjalle jaksaa pari kertaa hörähtää. :)

  VastaaPoista