torstai 17. lokakuuta 2013

Kaisa Leka x2


Kaisa Leka: I am not these feet
Absolute truth press 2008, n. 60s.
Pari viikkoa sitten pääsin kirjastoon ihan yksikseni. Auton parkkeerasin 15 minuutin paikalle, koska suunnittelin vain kipaisevani noutamaan varaukset eikä sellaiseen toki kauan mene. Mutta koska oli niin ihanaa olla liikkeellä itsekseni, kuhnailin tovin sarjakuvahyllyllä, josta lastasin tehokkaasti sylin täyteen erinäisiä kirjoja. Hyvin ehdin vartissa takaisin autolle ja kotona aloin heti lukea Kaisa Lekan I am not these feet -albumia.

Leka kertoo kirjassa jalkojensa amputaatiosta: elämästä ennen ja jälkeen operaation. Kun omat jalkavaivat ovat jääneet tasolle nyrjähtänyt nilkka lapsuudessa kerran kesässä ja kipeä rakko pari kertaa vuodessa (sekä kerran haava polvilumpion takaisessa rustossa), on vaikea kuvitella kuinka kovia kipuja on täytynyt kestää, jotta amputaatio tuntuu helpottavalta vaihtoehdolta.

Kaisa Leka: On the outside looking in
Absolute truth press 2006, n. 155s.
Vaikka aihe on rankka, kirja on hämmästyttävän seesteinen ja valoisa. Päiväkirjamuoto toimii erittäin hyvin. Tykkäsin niin paljon, että luin samaan syssyyn toisenkin lainaamani Lekan teoksen On the outside looking in. Tämä kirja on näppärästi koottu "muistelmateos", jossa automatkalla muistojaan kertaavat vuoroin Kaisa, vuoroin hänen puolisonsa Leka.

Päällimmäisenä tästä kirjasta mieleen jäi Krishna -liike, johon Kaisa Leka tutustui ja liittyi puolisonsa kautta. Olen jo aikoja sitten kyllästynyt "elämäni oli tuhoon tuomittu, mutta sitten löysin Jeesuksen" -tarinoihin, joten olikin piristävää lukea toisenlaisen uskon löytämisestä. Lisäksi olen naurettavuuteen asti kiinnostunut kuulemaan, miten pariskunnat ovat tutustuneet toisiinsa ja tämäkin kirjassa kävi ilmi.

Sympaattisia kirjoja molemmat, jotka herättivät enemmän ajatuksia kuin osaan sanoiksi pukea. Pidin kovasti ja aion lukea lisääkin jos vain kirjastossa vastaan tulee.


8 kommenttia:

 1. Pidin näistä molemmista ja Lekan tuotannosta voin suositella ainakin myös Audarya-Lilaa (siinä on sitten vielä enemmän Krishna-juttua)

  VastaaPoista
 2. Kirjastossa aika katoaa...

  Mielenkiitoinen uusi tuttavuus tämä Leka. Kiitos arviosta :)

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tosiaan rankalta. Kerrottiinko kirjoissa, miksi amputaatioon päädyttiin? En tiedä, oletko lukenut Seija Vilénin omaelämäkerrallisen romaanin Mangopuun alla, mutta siinähän on myös juttua Hare Krishna -liikkeestä.

  VastaaPoista
 4. Hdcanis, kiitos suosituksesta. Kirjoitin sen muistiin, ettei nimi unohdu.

  Kaisa, kannattaa tutustua Lekan tuotantoon. Hänellä lienee blogikin jossakin päin internetiä, mutta en ole hoksannut etsiä sitä

  VastaaPoista
 5. Maria, vastaukseksi kysymykseesi linkitän Elma Ilonan blogiin, jossa kerrotaan sama kuin kirjassakin:
  http://tarinautical.blogspot.fi/2012/11/sarjakuvaperjantai-i-am-not-these-feet.html

  VastaaPoista
 6. Ärsyttävää, kun pädi ei halua totella yhtään eikä tästä kommentoinnista meinaa tulla mitään!

  Maria, Tuosta Vilenin kirjasta minulle on jäänyt sellainen "kierrellen kaarrellen" mielikuva. Että kerronta on vihjailevaa, ei kovin suoraa.

  VastaaPoista
 7. Kaisa Leka on ihana! <3 Kokeile myös niitä sen pyöräretkistä kertovia sarjakuva-albumeita!

  VastaaPoista
 8. Reeta, Kiitos vinkistä sinullekin! Tänään kävin kirjastossa, mutta en päässyt sarjakuvahyllylle asti, kun lapset olivat mukana... ;)

  VastaaPoista