perjantai 25. lokakuuta 2013

Stephen King: Creepshow

Stephen King: Creepshow
(Creepshow, 1982)
Piirtänyt Berni Wrightson
Book Studio 1992, n. 64s.
Suom. Jukka Heiskanen

Kun jossakin mainitaan Stephen King ja tituleerataan häntä kauhun kuninkaaksi, luulen (ja pelkään) että Kingin tuotantooon perehtymätön kuulija alkaa automaattisesti ajatella Creepshowta tai jotakin muuta yhtä kömpelöä. Creepshow sisältää viisi lyhyttä sarjakuvamuotoista kauhukertomusta - tai kauharia, kuten sarjakuvan kannessa sanotaan - jotka saattavat olla tuttuja jo samannimisestä filmatisoinnista. Elokuva lienee jonkin asteinen kauhugenren klassikko. Ohjaajana toimi George A. Romero ja käsikirjoittajana itse Stephen King. King myös näyttelee yhdessä tarinassa, samoin hänen poikansa Joe.

Olen melko varma, että olen nähnyt Creepshown joskus hamassa nuoruudessani, mutta tätä sarjakuvaa en ollut aiemmin lukenut. Enpä ollut edes tajunnut, että tästä olisi olemassa suomennos. Ilo ja yllätys olikin suuri, kun mies oli hankkinut tämän minulle syntymäpäivälahjaksi!

Kirjan viidestä tarinasta (Isänpäivä, Jordy Verrillin yksinäinen kuolema, Laatikko, Nimi aalloilla ja Pikku penteleet) on vaikea valita suosikkia. Kaikki ovat ennalta-arvattavia ja niin kovin kömpelöitä, että pelätä ei tarvinnut edes vähän. Kuvituksesta, etenkin kalmojen osalta, tulee mieleen death metal bändien fanituotteet. Luin Creepshown leveä hymy kasvoillani, itsekseni hihitellen ja entisaikojen kauhutarinoita muistellen.

En osaa pitää Creepshowta järin vakavastiotettavana tai laadukkaana lukemistona, mutta tykkäsin tästä kuitenkin. Sellaisella hieman suojelevalla tavalla. Uskon, että kaikki kirjan tarinat olisivat toimineet paljon paremmin perinteisinä novelleina. Näin sarjakuvana kokonaisuus on jopa hieman surkuhupaisa. Toisaalta se filmatisointi voi olla vielä ressukampi, mutta en aio verestää muistojani sen suhteen.

5 kommenttia:

 1. Hihii, tällaista Kingiä tällä kertaa! En ole tätä sarjista lukenut; olenkohan leffan nähnyt, en ole ihan varma.

  VastaaPoista
 2. Katsoin leffan muutama päivä sitten, ja tykkäsin kovasti (tänään ajattelin katsoa kakkososan). Pidin siitä, että visuaalisuus oli aika sarjakuvamaista ja tarinat olivat juuri sellaista omituista ja herkullista B-leffoista ja 50-luvun kauhusarjakuvista tuttua kohellusta. Aika monta kertaa nauratti, vaikka niissä kohdissa ei ehkä ollut tarkoitus :D Stephen King ei muuten ole hirveän hyvä näyttelijä, ainakaan tässä :D Sarjakuva vaikuttaa juurikin vähän surkuhupaisalta, mutta kaipa sitäkin voisin jossain vaiheessa King-fanina vilkaista.

  VastaaPoista
 3. Irene, kyllähän sun nyt vannoutuneena fanina on hankittava Creepshow - vähintään videovuokraamosta! :)

  Suvi, Nimenomaan näillä tarinoilla on taipumusta pistää nauramaan, vaikka ei pitäisikään. :) Kingin näyttelijänlahjoista, tai niiden puuttumisesta, olen tainnut kuulla joskus ennenkin. :D

  VastaaPoista
 4. Olenkohan nähnyt tämän elokuvana... En tiedä, apua! Toivottavasti tämä löytyy kirjastosta, en ainakaan vielä ajatellut ostaa tätä (kirjanakaan) omaksi.

  VastaaPoista
 5. Villasukka, Creepshow on niin vanha leffa, että voi olla kirjaston kappaleet jo melko puhki katsottuja. :) Mutta jostain Anttilasta tai vastaavasta luulisi löytyvän ihan parilla eurolla.

  VastaaPoista