torstai 30. maaliskuuta 2017

Viisto valo - novellilajitelma

Heikki Hietala: Viisto valo
novellilajitelma
Sitruuna 2017, 230s.
Suom. Jaakko Kankaanpää

Reilut neljä vuotta sitten luin Heikki Hietalan Tulagi Hotel-esikoisromaanin ja ihastuin syvästi. Kirjan tunnelmat ja upeat maisemat ovat edelleen raikkaina nautinnollisen lämpiminä mielessäni. Novellikokoelma Viisto valo olisi saattanut jäädä minulta kokonaan lukematta, ellen olisi kirjastossa jotain muuta etsiessäni siihen sattumalta törmännyt.

Viisto valo -kokoelman novellit ovat monipuolisia, mutta enimmäkseen tavalla tai toisella kauhuksi luokiteltavissa. Novellit sijoittuvat eri aikoihin ja paikkoihin, joten tyyliltään ne ovat keskenään hyvinkin erilaisia. Suosikeiksini nousivat hivenen lovecraftmainen Tuuli pilleissä ja kovin suomalaisen tuntuinen Näin on.

Tuuli pilleissä kertoo erään pienen englantilaiskaupungin kirkon itsestään soivista uruista. Pitäjään sapuu uusi kirkkoherra, jota edeltäjä perehdyttää työhön ja kaupungin tapoihin. Uutta tulokasta silloin tällöin itsekseen ääntä pitävät urut hirvittävät suuresti, kuten jokaista hänen edeltäjäänsäkin aikoinaan. Novellin tunnelma on sopivan hienovarainen ja loppuratkaisu kaunis.

Näin on on kokoelman lyhin novelli, vain vajaan aukeaman mittainen. Siinä kuvataan sitä mahtavaa tunnelmaa, kun lähdetään ajamaan autoliikkeestä upouudella autolla kotia kohti. Luetutin kyseisen novellin myös automyyjänä työskentelevällä miehelläni, joka hörähteli lukemalleen juuri sopivan lakonisesti.

Viisto valo on kyllä kiinnostava ja ideoiltaan laadukas teos, mutta tekstissä on himean sellaista vaikeasti määriteltävää kankeutta, joka vaikuttaa kokonaisuutta heikentävästi. Mitään virheitä en tekstistä löytänyt, vaikka jossain vaiheessa oikein yritin etsiä, jotta hokaisin mistä köykäisyys oikein johtui. Tulagi Hotelin luin alkukielellä englanniksi ja sen perusteella epäilen käännöksen kangistaneen tekstiä alkuperäisestä.

#novellihaaste: 19 novellia

7 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset arviosta! Tämä oli nyt seitsemäs blogikirjoitus novelleista ja olenpa todella iloinen niistä kaikista, varsinkin kun positiivisuus on ollut kaikkien leimaava piirre.

  Mainitsenpa tässäkin, että olen avannut novellilajitelman tekstien taustat omassa blogissani neliosaisessa merkinnässä:

  http://www.tulagihotel.com/thfi/novellit/viiston-valon-tarinoiden-taustat-14/

  Hyvää kevättä ja kiitokset vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! :)

   Hyvistä tarinoista on helppoa kirjoittaa positiivisesti. Täytyykin käydä tutustumassa novellien taustoihin heti kun ehdin.

   Onkohan lisää novelleja/romaaneja tulossa?

   Poista
 3. No tuota... Novelleja on valmiina suunnilleen samanlainen nippu, ja romaanin teelmä myös; olen vain niin hidas tuottamaan tekstiä tässä päivätyön ohessa. Mutta yritetään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu! Kyllä hyvää jaksaa odottaakin :)

   Poista
 4. Minunkin suosikkejani on tuo Tuuli pilleissä, mukavan brittiläinen tunnelma!

  VastaaPoista