torstai 30. heinäkuuta 2020

Toisinajattelija - Näin lausui Leskinen

(Toim.) Linda Huhtinen: Toisinajattelija - Näin lausui Leskinen
Docendo 2020, 336s.

Juice Leskisen sanailu oli ja on edelleen omaa luokkaansa. Hänellä jos kenellä oli sana hallussa, ihan kirjaimellisesti. Linda Huhtinen on käynyt läpi Leskisen tekstejä (sanoituksia, kirjoja, runoja, haastatteluja jne.) yli viisitoista vuotta ja koonnut niistä lausahduksia, sutkautuksia ja tarinoita tähän kirjaan. Kirjasta löytyy myös jonkin verran muiden kertomia Leskiseen liittyviä muistoja, mikä tuo mukavasti vaihtelua näkökulmaan.

Huhtinen on järjestänyt tekstinpätkät erilaisten otsikoiden alle, mikä toimii hyvin. Aiheina ovat muun muassa ihminen & toinen ihminen, ihminen & yhteiskunta, ihminen & uskonto, äidinkieli ja isänmaa. Mielipiteitä Leskisellä oli paljon ja nekin ovat saaneet oman osionsa. Tosin tässä tapauksessa mielipiteitä-otsikon alla käsitellään vain kanssamuusikoita. Muissa kategorioissakin luonnollisesti esiintyy mielipiteitä, mutta etenkin politiikan suuntaan osoitetut piikit vaativat sen verran pohjatietoutta, että niistä en hirveästi päässyt nauttimaan. (Olen hyvin heikosti perillä 80-luvun poliittisista kuvioista, koska olin silloin lapsi, enkä ole myöhemminkään näitä asioita liiemmin opiskellut.)

Erityisesti pidin siitä, että kirjassa on pitkä osuus, jossa Leskinen kertoo levyjensä ja kappaleidensa taustoja tai omia ajatuksiaan niistä. Vielä kun joku kokoaisi yksiin kansiin kaikki Leskisen sanoitukset! Tai no, kaksiin kansiin: yhteen hänen itsensä levyttämät kappaleet, toiseen muille kirjoitetut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti