perjantai 24. heinäkuuta 2020

Speak

Laurie Halse Anderson: Speak
Macmillan Publishing 2018, 372s.
Piirrokset: Emily Carroll

Laurie Halse Andersonin samannimiseen kirjaan perustuva sarjakuva päätyi luettavien listalle vähän sattumalta. Klikkailin jälleen kerran Goodreadsin ja Amazonin sarjakuvavinkkejä ja tämä Speak oli ainoa, joka vaikutti edes vähän kiinnostavalta.

Melindan kouluvuosi alkaa synkissä tunnelmissa. Välit vanhoihin ystäviin ovat katkenneet, eikä Melindalla ole kiinnostusta hankkia uusia ystäviä. Muut pitävät Melindaa ilonpilaajana, sillä tämä on soittanut poliisit eräisiin kotibileisiin. He luulevat Melindan tehneen sen ilkeyttään, vaikka oikeasti hän joutui rikoksen uhriksi ja yritti pyytää apua. Melinda ei ole kuitenkaan saanut kerrottua tapahtuneesta kenellekään. Hän ei oikeastaan puhu lainkaan, ellei ole aivan pakko.

Kirjan alkusanoissa Laurie Halse Anderson kertoo kirjoittaneensa alkuperäisteoksen käsitelläkseen omaa masennustaan ja ahdistustaan, jotka alkoivat kun hänet raiskattiin 13-vuotiaana. En tiedä, ovatko Speakin tapahtumat yhteneväisiä Andersonin omien kokemusten kanssa, mutta joka tapauksessa Melindan tarina on karu ja koskettava.

Emily Carrollin kuvitus on miellyttävää ja tiukan ruutujaon puuttuminen tarinan etu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti