perjantai 9. lokakuuta 2020

Portugali

Cyril Pedrosa: Portugali
WSOY 2020, 261s.
Suom. Saara Pääkkönen

Simon Muchat työskentelee taideaineiden opettajana. Hän on julkaisuut pari kirjaakin, mutta viimeisimmästä on jo pitkä aika. Mikään ei inspiroi, eikä Simon ole saanut aikoihin piirrettyä mitään kelvollista. Loppuun palanut Simon ei jaksa suuremmin kriisiytyä edes parisuhteen päättymisestä: koko elämä tuntui jo valmiiksi raskaalta. Omaksi yllätyksekseen Simon lähtee serkkunsa häihin Portugaliin, vaikka ei ole ollut tekemisissä sukulaistensa aikoihin. Eikä isovanhempien kotimaahankaan ole päässyt syntymään kummoista tunnesidettä. Käy niin, että Portugali yllättää Simonin.

Portugali on jo esineenä todella kaunis. Se on kookas, jykevä ja painojälkikin on laadukasta. Pedrosan piirrostyylit pääsevät oikeuksiinsa albumissa, jossa hienoisilla piirrosjäljen eroilla ja värimaailmoilla erotetaan eri aikakaudet ja eri kertojat. Kirjan värimaailma onkin erillisen maininnan arvoinen: vaikka luin tätä ankeassa syyssäässä, kirjasta hohkasi Portugalin kesän lämpö. 

Tarinaltaan tämä sarjakuva-albumi on tavallaan tapahtumaköyhä, mutta toisaalta tässä on koko ajan jotakin meneillään. Verkkainen tahti sopii Simonin hahmoon täydellisesti, sillä eihän uupunut ihminen todennäköisesti jaksaisikaan vouhkata menemään siellä täällä.

Cyril Pedrosan Portugali on rauhoittava ja toiveikas. Se on kaunis ja lämmin ja saa kaipaamaan omaa sukua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti