perjantai 2. lokakuuta 2020

Spiritistinen istunto

 

Marjo Kaartinen: Spiritistinen istunto
SKS 2020, 245s.


1800-luvun lopulla Euroopassa innostuttiin magiasta, okkultismista ja vaihtoehtoisesta hengellisyydestä. Myös Suomessa otettiin varsin innokkaasti vastaan Madame d'Espérance, brittitaustainen meedio, jonka spiritistisissä istunnoissa nähtiin valkoisia, huntumaisiin vaatteisiin pukeutuneita henkiä ja koettiin tyhjästä ilmestyvien käsien kosketuksia. Aivan kaikki eivät tietenkään uskoneet Madame d'Espérancen maagisiin kykyihin, mutta Madame d'Espérance itse seisoi kykyjensä takana niin vahvasti, että salli istunnoissaan tehtävän erilaisia tarkkailuja.

Madame d'Espérancen ja hänen kaltaistensa meedioiden lisäksi liikkeellä oli myös antispiritistejä. Sellainen oli esimerkiksi tanskalaissyntyinen Faustinus Capriello, jonka esityksissä tapahtui monenlaisia käsittämättömiä asioita, mutta joita Capriello ei väittänyt yliluonnollisiksi. Päin vastoin, hän kertoi avoimesti tekevänsä vain temppuja, ei vain halunnut paljastaa kuinka hän ne toteutti.

Marjo Kaartisen Spiritistinen istunto on mielenkiintoinen kuvaus erikoisesta ilmiöstä ja aikakaudesta. Kirjan lopussa on melkein 50 sivua alaviitteitä ja laaja lähdeluettelo, eli taustatyö on tehty tarkasti. Mutta vaikka aihe kiinnosti minua todella paljon, lukeminen oli työlästä. Teksti tuntui kankealta ja takkuiselta, vaikka en missään vaiheessa saanutkaan kiinni siitä, mikä siinä töksähteli. Etenkin Madame d'Espérancesta kertova osuus vaati keskittymistä ja pinnistelyä, Faustinuksen kohdalla pääsin hetkittäin jopa tekstin imuun.

Vaikka lukukokemus olikin minulle työläs, aihe on todella kiehtova.

1 kommentti:

  1. Tulee heti mieleen ne joskus lapsuuden ja teiniyden välimaastossa tehdyt spiritismikokeilut aakkoslautoineen ja laseineen... Aihe tosiaan on mielenkiintoinen, harmi jos kirja ei imaissut mukaansa.

    VastaaPoista