perjantai 5. helmikuuta 2021

Queenie

 

Candice Carty-Williams: Queenie
WSOY 2021, 462s.
Suom. Natasha Vilokkinen


Edellisen kirjan jälkeen kaipasin kevyttä luettavaa ja Candice Carty-Williamsin Queenie vaikutti juuri sopivalta tähän väliin. Kannessa Oprah Magazine kehuu, kuinka kirja on "Hävyttömän hauska ja suorasuinen esikoisromaani". "Nerokas, ajankohtainen, hulvaton, sydäntäsärkevä." kuvailee Jojo Moyes. Mikä siis voisi mennä pieleen?

No melkein kaikki.

Ensinnäkään Queenie ei ollut minusta ollenkaan hauska kirja. Kyllä, hahmona Queenie on suorapuheinen ja käyttää huumoria selviytymiskeinona, mutta se ei tee kirjasta hassua. Oikeastaan tämä on se suurin syy, miksi en kirjasta pitänyt: odotin aivan erilaista sisältöä.

Queenie on 25-vuotias ja työskentelee lehden toimituksessa. Hänellä on kantaaottavia juttuideoita, joista pomo ei ole kiinnostunut. Queeniella on mukava miesystävä, joka haluaa kuitenkin laittaa suhteen tauolle, sillä Queenie on juuri nyt hänelle yksinkertaisesti liikaa. 

Tilanne ei siis todellakaan ole Queenielle mieluinen eikä helppo. Hän ajautuu harrastamaan ärhäkkää ja epätyydyttävää seksiä epämääräisten miesten kanssa, toistuvasti ja ilman ehkäisyä. Sukupuolitautiklinikalla ei pystytyä edes tekemään tarvittavia testejä, sillä Queenie on seksin jäljiltä niin pahasti ruhjeilla.

Kun siis kuvittelin lukevani kevyen ja viihdyttävän romaanin vahvasta Queeniesta (en tiedä mistä tämä mielikuva oli peräisin, mutta työkaverilla oli käynyt aivan samoin!) ja kansien välistä löytyikin surullinen ja alakuloinen tarina, eivät lukija ja kirja kerta kaikkiaan kohtaa.

Queenieta voinee kuvailla nuoren naisen kasvukertomukseksi, jos nyt vuosi on riittävä aika sellaiselle. Jos haluaa lukea siitä, kuinka asiat menevät yksi toisensa jälkeen pieleen, niin Queenie saattaa olla sopivaa luettavaa.

2 kommenttia:

 1. Minulle tätä mainostettiin Bridget Jones -versiona ja vaikka päähenkilöissä ehkä jotain samaa onkin, niin Queenie on Bridgetiä reilusti synkempi. Vähän harmittaakin tuo luonnehdinta, koska jos haluan Bridget Jonesia, etsin jotain kevyttä ja hauskaa luettavaa... Kirjassa on ansionsa mutta tässä lukijan odotukset eivät kohdanneet kirjan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norkku, No ei kyllä Bridget Jones -vertauskaan sovi tähän kirjaan... :/
   Harmittaa, että omat odotukset oli niin erit, koska näin jälkikäteen näen kyllä kirjassa paljon hyvääkin. Lukuhetkellä en vain todellakaan odottanut mitään tämmöistä.

   Poista