maanantai 1. helmikuuta 2021

Suostumus

 

Vanessa Springora: Suostumus
WSOY 2021, 175s.
Suom. Lotta Toivanen


Vanessa Springoran omaelämäkerrallinen romaani Suostumus on ollut näkyvästi esillä ilmestymisensä jälkeen. Springora kertoo kirjassaan, kuinka rakastui 13-vuotiaana yli viisikymppiseen kirjailijamieheen. He aloittivat suhteen, joka alkuun tuntui upealta rakkaustarinalta, mutta jonka todelliset kasvot alkoivat paljastua Springoralle vähitellen.

Suostumus on lyhyt kirja, mutta sen lukeminen vaatii aikaa - ja voimia. Vaikka Springora ei kirjassa käytä itsestään tai tuosta kirjailijasta koko nimeä, on yleisesti tiedossa, että kyseessä on Gabriel Matzneff. Palkittu kirjailija on puhunut avoimesti viehtymyksestään esiteini-ikäisiin sekä käsitellyt samaa aihetta tuotannossaan ja tähän on suhtauduttu häiritsevän vähättelevään, jopa ymmärtävään sävyyn.

Niin.
Springoran kirja on todella järkyttävä.
Vaikka lukija ymmärtää miten, ja jossain määrin myös miksi, nuori tyttö ihastuu aikuiseen mieheen, sitä toista osapuolta ei ymmärrä kyllä tippaakaan. Silti vielä vähemmän ymmärtää tytön äitiä, joka alkutuohtumuksen jälkeen sallii suhteen. Ylipäätään yleinen suhtautuminen kirjailijan mieltymyksiin on käsittämätöntä! Hänet tunnetaan pedofiilinä, mutta se ikään kuin sivuutetaan toistuvasti. Hymähdetään tai jopa naurahdetaan ja jatketaan sitten, kuin kaikki olisi vallan normaalia. Ojennetaan kirjallisuuspalkinto ylistävin kehuin, vaikka tuotannosssa vilisee lapsikohteista seksuaalisuutta sitä ihannoivassa valossa.

Suostumus ei ole helppo kirja. Se pakottaa kohtaamaan inhottavia asioita uudestaan ja uudestaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti