sunnuntai 28. helmikuuta 2021

Lighter Than My Shadow

 

Katie Green: Lighter Than My Shadow
Jonathan Cape 2013, 507s.

Katielle syöminen oli haastavaa pienestä pitäen. Hän nirsoili ruoan suhteen ja oli hyvin tarkka siitä, että jokainen suupala oli tietynlainen. Päivällisen syöminen saattoi kestää tunteja, vaikka kylmän ruoan syöminen oli luonnollisesti vielä vastenmielisempää kuin lämpimän ruoan.

Noin lukioikäisenä Katie ja hänen ystävänsä päättävät paastota: kukin määritti itse, miten paaston toteuttaa. Katie päätti luopua kertaheitolla kaikesta epäterveellisestä eli rasvaisesta ja sokerisesta ruoasta. Paasto sujui hyvin, mutta paaston lopettaminen osoittautuikin haastavammaksi. 

Lighter Than My Shadow on synkeä omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani. Katie sairastuu anoreksiaan ja myöhemmin ahmimishäiriöön. Toipuminen on hidas prosessi, varsinkin kun matkan varrella Katie muistaa asioita, jotka on aktiivisesti halunnut unohtaa.

Lighter Than My Shadow on massiivinen kirja. Se on lähes A4-kokoinen ja melkein viisi senttiä paksu. Ruutujako on toteutettu jännittävästi ikään kuin sivua taittamalla, eikä perinteisesti viivoilla. Kirjan tekeminen on varmasti ollut terapeuttista ja uskoisin sen tarjoavan tärkeää vertaistukea syömishäiriötä sairastaville ja siitä jo toipuneillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti