keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Poikkeustila 2020

 

Hanna Weselius & Hannamari Shakya:
Poikkeustila 2020
S&S 2021, 295s.


Poikkeustila 2020 dokumentoi sitä vajaan kolmen kuukauden ajanjaksoa viime keväältä, kun Suomi oli poikkeustilassa koronan takia. Kirjaan on koottu 160 valokuvaajan tuona aikana ottamia kuvia, sekä Hanna Weseliuksen päiväkirjamerkintöjä. Kuvia voi ihailla myös täällä.

Kirja on hieno, kaunis ja koskettava, mutta se herättää myös katkeransuloisia ajatuksia: vähänpä viime keväänä osattiin kuvitella, että koronatilanne jatkuisi - ja pahentuisi - vuoden mittaan ja monesta poikkeusjärjestelystä muodostuisi uusi normaali tapa. 

Vaikka oma viime kevääni oli hyvin erilainen kuin kirjassa kuvattu (kävin töissä, kunnes oli pakko jäädä lomille ennen työsopimuksen päättymistä; tuskailin lasten etäkoulujuttujen kanssa, enkä todellakaan ehtinyt tapailla kavereita normaalia enempää) samaistumispintaa löytyy silti. 

Poikkeustila 2020 on hieno ja puhutteleva teos. Kunpa tällaisesta aiheesta ei kehittyisi uutta vuosikirjasarjaa, vaan pääsisimme elämään vähemmän rajatusti mutta edelleen turvallisesti. Jos nyt ei kovin pian, niin vaikka jo vuoden kuluttua...

2 kommenttia:

  1. Minä en ole nyt tarttunut näihin koronakirjoihin, kun tilanne on edelleen päällä. Haaveilen normaaliudesta, jonka turvin voisi sitten palata näihin tunnelmiin kirjojen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anki, Tämä olisikin ollut aivan erilainen lukukokemus, jos korona olisi kukistettu jo viime kesänä! Nythän viime kevään tilanne näyttäytyy kovin erilaisena, kun se, minkä piti olla vain lyhytaikaista ja ennen kaikkea väliaikaista, yhä vain jatkuu ja jatkuu...

      Poista