keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Matalapaine/Korkeapaine

58194830. sy475
Salla Simukka: Matalapaine/Korkeapaine
Tammi 2021, 144s.

 

Peruskoulunsa juuri päättäneet Varpu ja Saga eivät ole ystäviä. Saga on se suositun porukan kaunein tyttö, Varpu sellainen huomaamattomampi tapaus. Jostakin syystä Saga istahtaa Varpun viereen koulun päättymistä juhlistavien rantabileiden loppupuolella ja jotakin tapahtuu. Alkaa aivan erilainen kesä, kuin kumpikaan tytöistä olisi osannut odottaa.

Matalapaine/Korkeapaine on rakenteeltaan omaperäinen: ensin luettavan Matalapaineen kertojana on Varpu, sitten kirja kiepsautetaan ympäri ja luetaan Korkeapaine, jossa näkökulma on Sagan. Salla Simukka kirjoittaa harkituin, tarkoin valituin sanoin, joista välittyy tunne, tunnelma ja ihan kaikki. Teksti on sujuvaa luettavaa ja tarina nopeasti mukaansatempaava. Vaikka luin kirjan nopeasti, jäin kuitenkin miettimään sitä pitkäksi aikaa.

Pidin tästä erityisesti siksi, että kirjassa näkyy konkreettisesti se, kuinka samat asiat näyttäytyvät toiselle ihmiselle erilaisina. Samoin pidin kirjan avoimesta lopusta, joka antaa lukijalle mahdollisuuden kuvitella vaikka useampikin jatko tarinalle.

4 kommenttia:

 1. Tämä on alkanut kiinnostaa. En ole Simukalta tainnut lukea mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, Minä olen lukenut Simukalta Lumikki-trilogian. Se ei ollut aivan täysin minun makuuni, mutta tästä kyllä pidin!

   Poista
 2. Kuuntelin tämän äänikirjana. Mielestäni oli hauskaa, että molempien tyttöjen tarinalla oli eri lukija! Teos oli kuitenkin mielestäni vähän epätasainen: Matalapaine oli kerronnaltaan ja tarinaltaan kiinnostavampi, Korkeapaineen päähenkilö puolestaan oli kiehtovan ristiriitainen, mutta päinvastaisissa tilanteissa molemmilla puoliskoilla oli ongelmia. Kääntökirjaformaatti toimi tosi hyvin, olisi kiva, jos sitä hyödynnettäisiin enemmänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Celestine, Minäkin pidin Varpun osuudesta enemmän, Saga jäi jotenkin turhan ohueksi hahmoksi. Silti tässä kirjassa on niin vahva tunnelma, että tykkäsin tosi paljon.

   Poista