maanantai 13. kesäkuuta 2022

Alamaailman kuningatar

Alamaailman kuningatar
Päivi Alasalmi: Alamaailman kuningatar
Gummerus 2022, 346s.

 

Dekkarit eivät ole ominta genreäni, mutta kun yksi suosikkikirjailijoista sellaisen kirjoittaa, totta kai sen haluaa lukea. Päivi Alasalmen Alamaailman kuningatar on kirjoitettu alunperin Storytel Original -kirjana, eli se on ollut alunperin ainoastaan Storytelin asiakkaiden saatavilla. 

Tapahtumat sijoittuvat (pääasiassa) Tampereelle, missä rikoskonstaapeli Hallavainen saa tutkittavakseen erikoisen tapauksen. Erään kerrostalon asukas on tehnyt isännöitsijälle ilmoituksen epämiellyttävästä hajusta ja kun asunnon ovi avataan, paljastuvat järkyttävät verijäljet. Verta on lähes kaikkialla, mutta ensimmäistäkään ruumista ei asunnosta löydy. Missä ovat asunnon asukkaat, alamaailmassa hyvin tunnettu pariskunta? Kuka tai ketkä asunnossa on surmattu, kenen toimesta ja miksi?

Samoihin aikoihin Anu Murtovuo, nuori sosiaalialan työntekijä, muuttaa työnperässä Tampereelle. Uusi alku uudessa kaupungissa saa epämiellyttäviä piirteitä, kun Anua kohtaan käyttäydytään vihamielisesti ja jopa uhkaavasti. Selkeästi häntä luullaan joksikin toiseksi.

Juonikuviot kulkevat luontevasti rinnakkain, kunnes ne odotusten mukaisesti yhdistyvät samaan tarinakulkuun. Alasalmi onnistuu kerronnallaan harhauttamaan lukijaa useamman kerran. Kirjan rakenne on koukuttavalle kirjalle ihanteellinen: lyhyet luvut ja tapahtumien nopea tempo saavat jatkamaan lukemista, vaikka pitäisi jo kovasti mennä nukkumaan.

1 kommentti: