maanantai 6. kesäkuuta 2022

Watchmen

Watchmen: International Edition : Alan Moore : 9781401248192
Alan Moore: Watchmen
Kuvitus: Dave Gibbons
DC Comics 2014, 414s.

Sain äitienpäivälahjaksi sarjakuvaklassikon, Alan Mooren Watchmenin. En ole järin perehtynyt supersankareihin, en kirjoina tai elokuvina, mutta en usko että nämä "sankarit" olisivat kovin tutuiksi tulleet siltikään.

Myönnän, että koin Watchmenin aika raskaaksi luettavaksi. Juonikuvio vaikuttaa melko hajanaiselta lupaavan alun jälkeen. Tarina kulkee monessa ajassa - ja välillä kaikissa ajoissa - yhtä aikaa, välillä reaalimaailman ja erään kirjan sisällä luetun sarjakuvan tarinoita kuljetetaan hämmentävästi päällekäin. Hahmot tulivat kyllä tutuiksi, mutta eivät millään tapaa läheisiksi. Myöskään hahmojen väliset suhteet eivät täysin avautuneet. 

Ehkä tämä olisi vaatinut huomattavasti laajemman pohjatietämyksen päästäkseen täysin oikeuksiinsa.

2 kommenttia:

 1. Tätä teosta ehkä arvostaa hieman enemmän jos supersankarisarjakuvat ja niiden konventiot ovat jollain tasolla tuttuja, mutta aika pinnallinenkin tuntemus riittää (tosin nykyhetkessä on jo oma haasteensa, että sarjan piirteet ovat vaikuttaneet niin suureen osaan myöhempää supersankarisarjakuvaa/elokuvaa, että niiden radikaalius on pehmennyt...)

  Mutta sinänsä sarja ei sisällä suoria viitteitä mihinkään muuhun sarjaan, nämä ovat kaikkien hahmojen ensiesiintymisiä (ja pitkään ainoita esiintymisiä, paljon myöhemmin tuli joitain spinoff-sarjoja tämän ympärille), eli hahmojen ja tarinan puolesta tämä on itsenäinen teos. Hahmot ovat viittauksia joukkoon vanhoja hahmoja, mutta käytännössä Moore loi ne ja niiden taustat ja suhteet uusiksi.
  Kylmästä sodasta ja Yhdysvaltain historiasta 30-luvulta 80-luvulle on hyvä tietysti tietää perusasiat mutta nekin lienevät suurelle osalle länsimaisia ihmisiä tuttuja.

  Mutta juoni on monimutkainen, liikkuu monissa aikatasoissa ja aukeaa pikkuhiljaa...ja kerronta liikkuu niin pintatason kuin merkityksellisten yksityiskohtien tasolla, niissä tekstiosioissa kerrotaan myös merkityksellisiä asioita jne, eli sarja vaatii kyllä keskittymistä ja kestää useamman lukukerran (tai jopa hyötyy niistä).

  VastaaPoista
 2. Eipä ole kovin tuttu tämä Watchmen. Minä luin Helmet-haasteeseen Hämähäkkimiestä.

  VastaaPoista