keskiviikko 22. elokuuta 2018

Pobeda 1946


Ilmar Taska: Pobeda 1946
WSOY 2018, 8h 49min
Suom. Jouko Vanhanen
Lukija: Jukka Pitkänen


Helmet-lukuhaasteessa eteneminen on viime aikoina ollut hyvin hidasta. En ole missään vaiheessa halunnut alkaa valita lukemisiani haastetta silmällä pitäen, joten lienee aivan luonnollista että tässä vaiheessa vuotta "helpoimmat" haastekohdat on jo täytetty. Balttialaiset kirjailijat eivät selvästikään ole ottaneet paikkaansa minun lukulistoiltani, sillä vasta nyt sain tämän haastekohdan täytettyä.

Ilmar Taskan Pobeda 1946 oli Jukka Pitkäsen lukemana äänikirjallisuuden helmiä. Pitkäsen ääni, puheen rytmi ja kertomukseen sopiva vähäeleisyys tekivät kuuntelemisesta erittäin miellyttävän kokemuksen, vaikka Pobedan tapahtumat eivät mitään kepeitä olekaan.

Neuvostoliiton miehittämästä Virosta on tullut arvaamaton paikka. Erään autoja rakastavan pojan isä on asunut jo vuosia kamarissa, jonka verhoja ei koskaan avata ja jonne isä piiloutuu aina, kun heille tulee odottamattomia vieraita. Pojan täti kuuntelee haikeana ulkomaisia radiolähetyksiä ja haaveilee kaunisäänisestä toimittajamiehestä, joka ei joko enää kirjoita tai jonka kirjeet eivät enää läpäise sensuuria. Epävarma elämä muuttuu entistä haastavammaksi, kun poika tutustuu uutuuttaan kiiltävää Pobedaa ajavaan mieheen.

Viron historia on minulle pitkälti aivan vierasta. Pobeda 1946 hätkähdytti, sillä enpä ole tainnut aikaisemmin edes pysähtyä pohtimaan, millaista elämä Neuvosto-Virossa on mahtanut olla. Selkeästi lisätiedon hankkimisen paikka siis.

Hieno kirja, upea äänikirja.

---

Helmet-lukuhaaste 2018: 8. Balttilaisen kirjailijan kirjoittama kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti