torstai 16. elokuuta 2018

Tyttösi sun

Meredith Russo: Tyttösi sun
(If I Was Your Girl, 2016)
Karisto 2018, 338s.
Suom. Leena Ojalatva

Työkaveri suositteli minulle Meredith Russon Tyttösi sun -kirjaa. Niin kuin minulle usein käy, tämäkin nökötti hyllyssä aika monta viikkoa, ennen kuin lopulta aloin lukea. Mutta sitten siitä lukemisesta ei tullutkaan loppua ennen kuin kirja oli loppu. (Noin lievästi liioitellen. Kyllä minun piti välissä nukkua ja käydä töissä, mutta muuten luin kyllä erittäin nopsaan.)

Amanda Hardy on korjannut sukupuolensa, mutta kotikaupungissa ja koulussa häntä ei nähdä tyttönä. Kiusaamisen kärjistyttyä väkivaltaiseksi Amanda muuttaa isänsä luokse (toiseen pieneen kaupunkiin). Hän ei aio kertoa taustastaan kenellekään, vaan olla kuin kuka tahansa lukiolaistyttö. Amanda saa ystäviä ja poikakaverinkin, mutta salaisuuksilla on tapana tulla ilmi jossain vaiheessa.

Tyttösi sun on fiktiivinen kertomus, jossa on oiottu mutkia ja hieman muunneltu totuutta jotta se olisi helpommin lähestyttävissä. Kirjassa Amanda aloittaa hormonikorvaushoidot aiemmin kuin se oikeasti olisi mahdollista ja moni muukin käytännössä hankala asia on hänen kohdallaan hoitunut helposti.

Teksti on jouhevaa ja tarina koukuttaa nopeasti. Kiinnyin Amandaan ja lopulta myös hänen kömpelöön ja tönkköön isäänsä. Tarina on siloiteltu, mutta silti hieno kertomus tytöstä joka haluaa tulla nähdyksi tyttönä joka hän on.

2 kommenttia:

  1. Hyvä sateenkaariteos. Kirjailija on itse vaihtanut sukupuolta ja samoin kannessa oleva malli. Tietoa siis on taustalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mai, minulle kirjailijan sukupuolenkorjaus selvisi vasta lopputeksteistä, samoin kannen mallin tausta. Kiinnostavinta oli kuitenkin se, kuinka Russo kertoi pelkistäneensä ja pehmentäneen faktoja tarinankerronnallisista syistä.

      Poista