lauantai 5. joulukuuta 2015

Lego, Mahtavat ideat

Daniel Lipkowitz: Lego, Mahtavat ideat
(Lego Awesome Ideas, 2015)
WSOY 2015, 199s.
Suom. Tommi Järvinen

Tälle inspiroivalle ideakirjalle meinasi käydä samoin kuin Harry Potterin Maagiselle maailmalle: kirja on viettänyt niin tiiviisti aikaa lasten puuhissa, ettei sitä ole saanut lainata edes bloggaamisen ajaksi. 

Meillä on järjetön määrä legoja: neljä keskikokoista ja neljä pientä lelulaatikollista. Ne riittävät hyvin peittämään isonkin kamarin lattian, mutta äidin näkökulmasta tarkkailtuna leikkimiseen kaivataan silloin tällöin uutta pontta. Juuri tähän tarpeeseen nämä ideakirjat ovat lyömättömiä.

Mahtavat ideat sisältää huiman määrän isoja ja pieniä malleja viidestä aiheesta: avaruus, kaupunki, villi länsi, satumaailma ja todellisuus. Jokaisesta aiheesta löytyy sekä rakennusohjeita eri vaiheineen muutamiin pienempiin rakennelmiin että laajoja kokonaisuuksia, jotka kannustavat rakentamaan näyttäviä asetelmia itsekin. 

Kirjasta löytyy myös mielenkiintoisia rakennusneuvoja, kuten kuinka toteuttaa erilaisia autonpuskureita, kattoja, kylttejä tai vaikkapa toimivan piirakkakatapultin tai keittiövaa'an.


Me aloitimme kirjan ohjeiden ja ideoiden testaamisen heti avaruuden miniroboteista. On käsittämätöntä, millä nopeudella lapset, jotka eivät aina löydä vaikka nyt kenkiään (ne ovat aina hyvin pienessä eteisessä), löysivät häviävän pieniä legopalasia valtavasta röykkiöstä!


Minä tein tämän monivärisen avaruushämähäkin. Olisin halunnut tehdä kaikki avaruusoliot, mutta silmät loppuivat kesken.

Mahtavat ideat on esitelty kaikille kavereille ja se on selkeästi herättänyt mielenkiintoa kaikissa. Lasten näkökulmasta ainoa huono puoli legoleikeissä on se väistämätön siivousvaihe: edes lasten pienillä ja näppärillä sormilla ei kaikkein pienimpien osasten poimiminen lattialta onnistu ilman turhautumista.

Minä pidän tämänkin Lego-kirjan kohdalla todella paljon siitä, että vaikka siinä onkin vaihe vaiheelta kuvattuja rakennusohjeita, pääpaino on nimenomaan isommilla kokonaisuuksilla. Liian usein sitä ikään kuin lannistuu jonkun idean edessä, että ei sen toteuttaminen ehkä onnistukaan, mutta ideakirjat todistavat juuri päinvastaista: lähes mikä tahansa on mahdollista toteuttaa. Ehkä se vaatii aikaa ja suunnittelua, todennäköisesti purkamista ja uudelleen rakentamistakin, mutta lopputulos on varmasti palkitseva.


5 kommenttia:

  1. Mahtava lego-kirja ja mahtavaa, että esittelit tämän. Mietin näet parastaikaa lahjoja esikoiselle. Hän rakastaa legoja ja osaa yllättävän hyvin rakentaa kuvastojen ohjeiden avulla. Onko tuossa kirjassa paljon auto tms. ohjeita? Mietin nimittäin tämän ja erään toisen ohjekirjan välillä (siinä on lukemani mukaan paljon autoja...).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, Varsinaisia auto-ohjeita/ideoita tässä ei kovin paljon ole. Luulen että kaupassa näkemässäni toisessa lego-kirjassa (Suuri Legokirja - autot, lentokoneet, junat) niitä sen sijaan on huomattavan paljon. Ainakin nimestä päätellen ;)

      Näissä isokokoisissa lego-kirjoissa on se merkittävä etu, että näissä on isommat ja selkeämmät kuvat ja kirja pysyy itsekseen auki, jolloin kädet ovat vapaana itse rakentamiselle.

      Poista
    2. Kiitos! Tuo autot-kirja sopii siis varmasti paremmin meille. Meillä lapsi kyllä rakentaa toinen toistaa hienompia autoja ihan itsekseenkin, mutta tykkää myös katselka kuvia mainoskatalogista ja yrittää sitten itse (tai käskee isäänsä) rakentaa samanlaisia. :D

      Poista
  2. Meillä on kans joku tällainen ja on inspiroinut lasta taas uusiin juttuihin. Tosin EN voi tajuta miten lapset keksii legoista vaikka mitä ihan itse ja minä tarvitsen näitä vinkkejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. bleue, No meilläkin se olen aina minä, jolta ensimmäisenä loppuu omat ideat. :/ En tiedä miksi, mutta minä rakennan aina taloja tai asevarastoja. Mutta lapset ovat saaneet näistä kirjoista valtavasti uutta intoa ja tosiaan rohkeutta testata vähän hullumpiakin ideoita.

      Poista