torstai 7. syyskuuta 2017

Lempivaatteita

Lotta Jansdotter: Lempivaatteita
Ompele helpoilla kaavoilla luottovaatteet ja asusteet
WSOY 2017, 160s
Suom. Jenna Pahlman


Lotta Jansdotterin Lempivaatteita ilmestyi jo keväällä, mutta olen onnistunut olemaan niin kiireinen, että en ole aiemmin ehtinyt ompelupuuhiin. (Ompelukonekin on rikki, joten ensin piti lainata pikkusiskon ompelukonetta.)

Lempivaatteita esittelee neljä peruskaavaa, joita vain hivenen muokkaamalla voi ommella hurauttaa itselleen kaapin täyteen selkeitä ja edustavia arkivaatteita. Toki näillä kaavoilla voi toteuttaa myös juhlavampia vaatteita ihan vain valitsemalla kankaan tarpeen mukaan.

Kirjan ohjeilla voi toteuttaa muun muassa housut, tunikan, kaftaanin, jakun tai takin, hihattoman topin ja muutamia asusteita. Ulkoasultaan kirja ei ole perinteinen käsityökirja. Tämä muistuttaa ehkä enemmän leikekirjan, vaatekuvaston ja muotilehden yhdistelmää. Vaatteet esitellään lukuisin "tilannekuvin" eri ihmisten päällä. Malleina toimivista ystävistä ja sukulaisista on myös kirjoitettu kivat esittelytekstit, joissa toki korostetaan vaatteiden ihanuutta.

Ihastuin ensiselaamisella Esme-tunikaan. Käytännön syistä, joista pienin ei ole omien ompelutaitojen vajavuus, päätin ensin testata mallia johonkin kaapista löytyvään kankaaseen. Kaappeja siivotessa löysin miehen vanhoja työpaitoja, joista leikkelin kangasta talteen ja vaikka niistä palasista ei ihan tunikaan riittänyt, niin Esme-paitaan kuitenkin.

Ensimmäinen haaste oli kaavojen löytäminen arkeilta. En ymmärrä, miksi kaava-arkeissa ei ole käytetty useita värejä, vaan kaikki on piirretty mustalla. Lisäksi kaava-arkit ovat niin pieniä, että paidankin kaavat piti jäljentää kolmelta arkilta. Eivätkä kaavat edes natsanneet täysin, vaan helmaosio oli sentin leveämpi kuin etuosan yläpuolisko. Ompeleminen oli ihan näppärää, enkä siihen tarvinnut kirjoitettuja ohjeita, mutta tätä testikappaletta en kyllä viitsinyt huolitella tai edes laittaa kaula-aukon muotokaitaletta paikoilleen. Kävi nimittäin niin, että vaikka paita on ihan sievä ja yllättävän istuva, se on minulle auttamatta liian lyhyt. Jos nostan käsiä, kuten usein on tarve tehdä, napa näkyy naapuriin asti. Joten onneksi tein tämän roskakankaasta, enkä kalliista ja kivasta.

Vaatteet on mitoitettu XS-XL -kokoisille. Itse käytän normaalisti koon L ja XL vaatteita, mutta tämän kirjan XL on tarkoitettu hieman pienemmälle. Kaikki mallit on suunniteltu joustamattomalle kankaalle, mikä tuo lisähaastetta oikean koon valitsemiselle.

Lempivaatteita on kivan näköinen ja kaunis kirja. Aion jatkaa ompeluharjoituksia ja toteuttaa lopulta sen tunikankin, jahka ensin testaan sitä vaikka jollain vanhalla lakanalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti