lauantai 23. helmikuuta 2019

Skam kaudet 3 ja 4

Julie Andem: Skam kausi 3: Isak
Alkuperäinen käsikirjoitus
(Skam Sesong 3: Isak. Råmanus, 2018)
WSOY 2019, 176s.
Suom. Kati Valli

Olipa mukava päästä jatkamaan Skamin parissa näin pian kahden ensimmäisen kirjan jälkeen.

Kolmannella kaudella keskiössä on Isak, joka on nähnyt paljon vaivaa salatakseen homoutensa. Nyt hän kuitenkin tutustuu Eveniin, joka vie Isakilta jalat alta. Evenillä on kuitenkin tyttöystävä ja muutenkin hän suhtautuu Isakiin oudon ailahtelevaisesti.

Neljäs kausi taas keskittyy Sanaan, topakkaan ja kylmän viileään muslimityttöön. Sana on seurannut sivusta ystävien ihastumisia ja seurustelusuhteita, mutta ei ole itse kokenut ihastumista. Paitsi nyt.

Vähän vahingossa Sanasta tulee myös penkkaribussiporukan puheenjohtaja, mutta se pesti ei suju aivan ongelmitta. Aina niin ystävällinen ja oikeudenmukainen Sana sortuu hyvin kyseenalaisiin tekoihin.

Nämä kaksi kautta tuntuivat keskittyvän ensimmäisiä kausia selkeämmin yksilöihin. Ehkä kaveriporukka ei ollut enää yhtä tiivis tai nimihenkilöiden ongelmat sen verran yksityisempiä, ettei kaverijutuille ollut juuri tilaa.


Julie Andem: Skam kausi 4: Sana
Alkuperäinen käsikirjoitus
(Skam Sesong 4: Sana. Råmanus, 2018)
WSOY 2019, 194s.
Suom. Kati Valli
Näidenkin parissa viihdyin todella hyvin. Viimeisessä kirjassa jopa koin ymmärtäväni vähän paremmin sitä abibussi-kohkaamista, joka jäi aiemmin minulle arvoitukseksi. (Silti en voi olla ihmettelemättä, että ihanko oikeasti Norjassa luokat ostavat itselleen bilebusseja?! Millä rahalla?)

Henkilöhahmot on hyvin luotuja. Ainoastaan jäin ihmettelemään, miksi koululääkäristä on haluttu tehdä sketsihahmo.

Jos Skamille joskus tulee jatkoa, toivoisin Vildelle omaa kautta.

Edellisistä osista kirjoittaessa kehuin kirjojen kansia. Edelleen pidän tästä yksinkertaisuudesta, mutta miksi ihmeessä näillä kahdella on näin ankeat värit, harmaa ja vielä harmaampi?

2 kommenttia:

  1. Abiriehunta on tosiaan mennyt täällä Norjassa, tai ainakin Oslossa, ihan hulluksi. Se on vähän kuin koko kevään jatkuvat penkkarit. Monilla juhlinta tuntuu riistäytyvän totaalisesti käsistä ja paljon on puhuttu myös juhlinnan sivuilmiöistä kuten raiskauksista ja muusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jota abien keskuudessa esiintyy.

    Rahaa tuohon juhlintaan tosiaan palaa ihan kamalia määriä. Mutta tässäkin on toki eroja. Skamissa esiintyvä koulu sijaitsee tosi rikkaalla alueella Oslossa ja siellä monet vanhemmat ihan oikeasti kustantavat tuhansia euroja lapsensa abibussiin. Muualla Oslossa ja Norjassa bussit eivät kai ole niin suosittuja tai pakollisia, vaan halvemmallakin voi juhlia. ;-)

    Itse koin, että Skam yritti aika selvästi kritisoida koko tätä perinnettä. Juuri siksi monet keskushenkilöistä eivät olleet kovin kiinnostuneita koko bussista.

    Koululääkäristä täytyy sanoa, että hän oli yksi lempihahmojani itse sarjassa. Itse koin, että aikuiset haluttiin esittää sarjassa joko täysin poissaolevina tai naurettavina ja sellaisiltahan monet aikuiset nuorten silmissä näyttävät. Käsikirjoituksessa koululääkärin hauskuus ei kyllä mielestäni tule yhtään esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reeta, Kiitos näistä lisätiedoista!

      Totta muuten, että eihän nämä päähenkilöt mitenkään supersinnoissaan abibusseista olleet, joten ehkäpä tosiaan kyseessä oli kritiikki kyseistä perinnettä kohtaan.

      Ja totta tuokin, että aikuiset olivat tässä sarjassa lähinnä poissa. Vähän ihmettelinkin, miksi niin moni näistä nuorista jo asui omillaan.

      Pitäisi ehkä sittenkin koittaa katsoa Skamia... Ilmeisesti lopullisissa jaksoissa saattoi olla isojakin eroja näihin raakakäsikirjoituksiin verrattuna?

      Poista