keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Kysy astronautilta

Tim Peake: Kysy astronautilta
(Ask an Astronaut, 2017)
Into 2019, 291s.
Suom. J. Pekka Mäkelä

En muista koskaan haaveilleeni astronautin ammatista, mutta kovin mielenkiintoiselta ammatilta se on joka tapauksessa aina vaikuttanut. Tim Peake vastailee Kysy astronautilta -kirjassa yli sataan kysymykseen koskien astronautin koulutusta, avaruuslennon lähtövalmisteluita, itse lentoa, elämää avaruusasemalla ja paluuta maahan. Tämän luettuani astronauttius näyttäytyy entistä selkeämmin kiinnostavana, joskin itselleni täysin sopimattomana ammattina.

Ensiplarauksella Kysy astronautilta näyttää vähän kuivakalta tekstipaljoudelta. Peake vastaa kysymyksiin laveasti, eikä kuvia juurikaan ole. Pikkuisen jännittikin, kuinka pitkä lukurupeama minulla olisikaan edessä. Mutta kappas vain, tämähän olikin todella koukuttava teos! Pienestä toistosta huolimatta teksti on niin mielenkiintoista, että sivut kääntyilivät kuin itsestään. (Toisteisuus on takuulla tarkoituksellista, sillä näin teos toimii vaikka ei lukisi koko kirjaa kannesta kanteen.)

Tiesin näköjään astronauteista nolottavan vähän. En ole tainnut koskaan pysähtyä pohtimaan astronauttien koulutusta tai sitä, mitä tekevät kaikki ne astronautit, jotka eivät ole parhaillaan avaruuslennolla tai -asemalla. Avaruusasemankin, joka Peaken tapauksessa oli kansainvälinen ISS, olen kuvitellut lilluvan jossakin vaikeasti käsitettävän korkealla, mutta noin 400 kilometrin korkeudella kiertoradallaan lentävä alus onkin lähempänä kuin Helsinki! (Ja jos mietit, niin Helsinkiin on meiltä matkaa noin 480 kilometriä.)

Voisin toki referoida kirjasta vaikka mitä mielenkiintoisia juttuja, mutta suosittelen lukemaan tämän aivan itse. Ehkä parasta kirjassa on se, että kysymyksiä ovat esittäneet monenikäiset henkilöt, eli myös lapset. Siispä kirjasta selviää myös se, kuinka avaruudessa hoidetaan vessa-asiat, jota aikuisemmat eivät ehkä olisi kehdanneet kysyä.

Kysy astronautilta on antoisaa luettavaa monenikäisille ja sopii hyvin myös vaikkapa lapsen kanssa yhdessä luettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti