lauantai 22. elokuuta 2020

If It Bleeds

 

Stephen King: If It Bleeds
Hodder & Stoughton 2020, 369s

 

Hellittelin itseäni ylipitkää kesälomaa helpottaakseni Stephen Kingin uusimmalla kirjalla. If It Bleeds on neljän pitkähkön novellin kokoelma.

Kirjan aloittaa novelli Mr Harrigan's Phone, joka oli minusta kirjan parasta antia. Herra Harrigan pyytää teini-ikäistä Craigia lukemaan itselleen ääneen, korvausta vastaan tietenkin. Craig ottaa pestin vastaan mielellään. Vaikka Harriganista ja Craigista ei koskaan tule aivan sydänystäviä, heidän välilleen muodostuu kuitenkin erityislaatuinen side, jossa kännykällä on oleellinen rooli. Tässä novellissa oli minusta kaikki kohdallaan! Se kehittyy verkkaisesti, mutta ei pitkäveteisesti, enkä alussa osannut aavistaakaan, mihin suuntaan tarina kehittyy.

The Life of Chuck oli ahdistavan painostava ja sen verran sekava, että siitä en oikein tiedä ymmärsinkö ihan kaikkea lukemaani. No, eiköhän tämäkin jossakin vaiheessa suomenneta, joten sitten voin kokeilla, ymmärränkö enemmän.

Niminovelli If It Bleeds on kirjan pisin. Siinä Mersumies-trilogiasta tuttu Holly Gibney ryhtyy ratkomaan erikoista juttua omaan tyyliinsä. Minä pidän Hollysta, mutta tämä tarina oli minusta todella pitkäveteinen. En tiedä, oliko lukuhetki tai -vire aivan väärä, mutta tuskastuin monta kertaa epäoleellisiin jaaritteluihin ja vatvomisiin. Blääh.

Rat taas oli enemmän mieleeni. Siinä yhdistyivät Kingin taito kirjoittaa kirjoittamisesta sekä ei-niin-viimeiseen-asti-harkituista sopimuksista epämääräisten osapuolien kanssa. Tätä muuten satuin lukemaan silloin, kun naapurit tiedottivat meitä asuinalueemme rottaongelmasta, eli vahingossa oli vähän niin kuin ajankohtaistakin...

If It Bleeds oli puoliksi loistava, puoliksi vähän tylsä tai outo. Kingin kirjaksi sellainen ehkä kolmen tähden kokonaisuus: ei huippu, mutta ei sieltä huonoimmastakaan päästä.



2 kommenttia:

  1. Uutta Kingiä, mahtavaa! Kiva kun sinulta saa aina ennakkomaistiaiset näistä uutuuksista kun luet ne englanniksi.

    Aika erikoinen ratkaisu sijoittaa Holly novellikokoelmaan. Tulee mieleen, että eikö idea olekaan riittänyt uuteen Mersumies-osaan... Hyi minua kun ajattelen noin Kingistä 🙁

    VastaaPoista
  2. En ole lukenut mitään Kingin uusimmista teoksista, koska luen hänen kirjojaan julkaisujärjestyksessä. Mutta totta kai aion hankkia ja lukea hänen uudemmatkin teoksensa ja olenkin innoissani, että häneltä on tullut uusi kirja! Olen tullut siihen tulokseen, että keskiverto-Kingikin on parempaa kirjallisuutta, kuin moni muu keskinkertainen kirjallisuus.

    VastaaPoista