sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Viisi vuotta myöhemmin

 

Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin
Otava 2021, 256s.
suom. Jaakko Kankaanpää


Viisi vuotta myöhemmin vaikutti päällisin puolin täsmälleen sellaiselta kirjalta, mitä tähän väliin kaipasin. Oletin lukevani kevyehkön rakkausromaanin, jossa on kuitenkin mukana syvempiä sävyjä. Takakantta en taaskaan lukenut ensimmäisiä rivejä pitemmälle: "Missä sinä olet viiden vuoden päästä, ja kuka on rinnallasi?", mutta se tuntui aivan riittävältä tiedolta.

Dannie on aina tiennyt, millaista elämää haluaa elää, mitä työtä tehdä, millaisen miehen kanssa jakaa sen kaiken. Huomaavainen David tuntuukin sopivan näihin suunnitelmiin täydellisesti, kosintakin on takuulla aivan kulman takana. Eräänä iltana Dannie nukahtaa sohvalle ja hätkähtää hereille aivan vieraasta sängystä, vieraasta asunnosta, vieraan miehen seurassa - viisi vuotta myöhemmin. Tämä välähdys tulevaisuudesta saa Dannien epäröimään valintojaan.

Sen sijaan, että tarina muuttuisi tässä kohtaa "unimiehen" etsimiseksi tai myöhemminkään lemmekkääksi, aika kuluu eteenpäin, kuten se tapaa tehdä. Loppujen lopuksi Viisi vuotta myöhemmin on enemmän tarina ystävyydestä, kuin rakkaudesta. Ei siinä toki sinänsä ole mitään vikaa, mutta odotin höttöisempää sisältöä. Tässä tarinassa on mielestäni myös aika isoja ongelmia, eikä pelkästään uskottavuuden osalta. Kerronta on tönköhköä ja dialogi kangertelee paikoin häiritsevästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti