lauantai 9. heinäkuuta 2022

Sekasin - Tervetuloa Suomeen

Sekasin - Tervetuloa Suomeen
Jani Pösö & Teemu Nikki:
Sekasin - Tervetuloa Suomeen
Otava 2022, 330s.

 

En kuulu Sekasin-tv-sarjan kohderyhmään, joten tartuin tähän kirjaan ilman ennakko-odotuksia. Sekasin - Tervetuloa Suomeen koostuu sarjan käsikirjoituksista, mutta mukana on myös ennen julkaisematonta materiaalia.

Hyde on saanut työpaikan vastaanottokeskuksesta. Ensimmäinen päivä ei mene odotusten mukaisesti, kun perusteellisen perehdytyksen sijaan Hyde joutuukin suoraan hommiin: bussilastillinen uusia turvapaikanhakijoita tarvitsee opastusta. Sekalainen joukko järkyttyy, kun bussin ikkunasta näkyy palava risti, mutta onneksi kyseessä on yksittäisen paikallisen idiootin tempaus.

Kirjan luvut, tai oikeammin kai kohtaukset, ovat lyhyehköjä ja tahti muutenkin ripeä. Aluksi uusia hahmoja juoksutetaan lukijan eteen sellaista tahtia, ettei meinaa mukana pysyä, mutta toisaalta tarinat vievät niin nopeasti mukanaan, että hahmoihin ja heidän tarinoihinsa tutustuu ja kiintyykin nopeasti.

Vastaanottokeskuksen arkea kuvataan realistisesti, mikä selittyy jo sillä, että kirjaan on kerätty materiaalia haastattelemalla vastaanottokeskuksien työntekijöitä sekä entisiä ja nykyisiä turvapaikanhakijoita.

Suosikkini kaikista kirjan hahmoista on Masumah, vaimoksi liian nuori nainen, joka uskaltaa viimeinkin nousta miestään vastaan.

Tervetuloa Suomeen on nopealukuinen, mutta antaa paljon ajattelemisen aihetta pitkäksi aikaa. Pidin siitä, että osa repliikeistä oli kirjoitettu hahmojen äidinkielellä - arabiaksi, kurdiksi ja persiaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti