keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Tove Jansson: Valitut romaanit

Valitut romaanit
Tove Jansson: Valitut romaanit
WSOY 2019, 576s.
Suom. Kristiina Kivivuori & Kyllikki Härkäpää

 

Tove Janssonin Valitut romaanit kökötti hyllyssäni luvattoman pitkään, ennen kuin sain sen luettua. Tämä kokoomateos sisältää kirjat Aurinkokaupunki, Kesäkirja, Kunniallinen petkuttaja sekä Kuvanveistäjän tytär. Kesäkirja ja Kuvanveistäjän tytär olivat minulle entuudestaan tuttuja, kaksi muuta taas uusia lukukokemuksia.

Aurinkokaupunki kertoo amerikkalaisesta eläkeläisten alueesta, kaupungista oikeastaan. Valtaosa asukkaista on eläkeläisiä ja ympäristö on muovautunut vanhusten tarpeita vastaaviksi. Pidin siitä, kuinka tarinan henkilöillä on kuitenkin iästään huolimatta vilkas elämä ja samoja tarpeita kuin nuoremmillakin: ei ikääntyminen tarkoita sitä, etteikö kaipaisi elämältään mitään muuta kuin unta ja ruokaa.

Kunniallinen petkuttaja oli se romaani, joka viehätti minua eniten. Pieneen merenrantakaupunkiin sijoittuva tarina lähtee liikkeelle aivan pienesti, mutta kerää kierroksia loppua kohden. Katri Kling on naimaton ja asuu kahdestaan veljensä Matsin kanssa. Mats tekee satunnaisia hanttihommia silloin kun hänelle itselleen sopii ja Katrilta kysellään neuvoa erilaisissa raha- ja riitatilanteissa. Kaupungissa asuu myös Anna Aemelin, kukkaiskuvioiduista kaniineistaan tuttu lastenkirjojen kuvittaja. Anna asuu yksin ja naapurit auttelevat häntä erilaisissa askareissaan. Kuin varkain Katri ottaa asian kerrallaan omalle kontolleen ja lopulta Katri ja Mats päätyvät asumaan Annan luo. Vielä kirjan loputtuakaan en osaa sanoa, oliko Katri huiputtaja ja oman edun tavoittelija, vai oliko hän sittenkin pohjimmiltaan hyväntahtoinen.

Tämä kirja on paitsi esineenä kaunis, myös monipuolinen kokoelma Janssonin tuotannosta.

1 kommentti:

  1. Kunniallinen petkuttaja oli eräs viime vuoden parhaista lukukokemuksista! Katri oli loputtoman kiehtova hahmo ja hänen suhteensa Annaan myös kiinnostava. Aurinkokaupunki minulla on vielä lukematta. Kirjan kannen maalaus on suosikkejani Janssonilta, siinä on ihanat värit!

    VastaaPoista