tiistai 27. syyskuuta 2011

Yksi vuoden parhaista

Emma Donoghue: Room
Picador 2011, 401s.

Tässäpä kirja, joka veti hiljaiseksi.
Etukäteen olin lukenut kirjasta sen verran, että tiesin sen kertovan 5-vuotiaasta Jackista, joka asuu (ja on aina asunut) Huoneessa äitinsä kanssa. Enempää ei ehkä kannata tietääkään, jos haluaa kokea kirjan kanssa tunnemyrskyn toisensa jälkeen.

Kiinnostuin Roomista muiden blogikirjoitusten perusteella, vaikka en tosiaan yhtään arviota halunnut kokonaan lukea, etten saa tietää vahingossa liikaa. Enkä nyt halua itse kertoa itse kirjasta enempää, että joku toinen voisi yllättyä yhtä monesti kuin minä.

Jackin tarinaa lukiessa minua nauratti, välillä itkin ja yhdessä kohtaa tärisin jännityksestä niin että mies jo kyseenalaisti koko lukemisen järkevyyden. Tunneskaala oli valtavan laaja ja voimakas. Tänä vuonna luetuista kirjoista tämä herätti suurimmat tuntemukset heti Täällä pohjantähden alla -trilogian jälkeen. (Toki aivan erilaiset ja eri syistä, mutta kuitenkin.)

En osaa oikein muuta kuin henkäillä ja pohtia kirjan herättämiä ajatuksia uudestaan ja uudestaan. Tästä aiheesta olisi hyvinkin voinut kirjoittaa aivan toisenlaisen kirjan, joka ei olisi koskettanut lainkaan. Onko kenelläkään kokemuksia Donoghuen muista romaaneista? Pitäisiköhän kirjoittaa joulupukille ja toivoa jotakin niistä?

9 kommenttia:

 1. Voi että. Olen ollut varovaisen kiinnostunut tästä, mutta sinun mainintasi siitä, että kirja veti hiljaiseksi sain minut haluamaan tämän kirjan itselleni. Tämä on ihan pakko lukea!

  VastaaPoista
 2. Minustakin tuntuu, että tämä on pakko lukea! En ole muita kirjoituksia tästä vielä lukenutkaan, vaan jotenkin olen onnistunut missaamaan ne tyystin. Tämä herätti kovan kiinnostuksen. Kiitos!

  (Harmi vain, että tämä vuosi taitaa olla jo muita hyviä, erilaisia kirjoja melkein täynnä... :-))

  VastaaPoista
 3. Katja, Suosittelen suuresti!

  Paula, Totta kyllä, tänä vuonna on tullut vastaan paljon erikoisen hyviä kirjoja. Toivon silti, että ehdit lukea tämän ja pitäisit - edes sen verran ettei lukeminen harmita jälkeen päin :)

  VastaaPoista
 4. Minuakin on kiinnostanut tämä kirja jo ensimmäisten blogiarvioiden perusteella, ja nyt, kiitos kiittävän arviosi, minäkin haluan ehdottomasti lukea tämän! :)

  VastaaPoista
 5. Sara, ehdottomasti kannattaa lukea! :)

  VastaaPoista
 6. Kiva että nostit kirjan taas esille! Minäkin kiinnostuin kirjasta ensimmäisen blogiarvion perusteella (en muista kenen juttu oli) ja nyt kun yritän lukea kirjan kuukaudessa englanniksi, niin tämä sopii lukusuunnitelmiin vallan mainiosti:)

  VastaaPoista
 7. Sonja, Voi miten kiva, että saadaan kuulla sinunkin arviosi piakkoin! :) Minusta Roomin käyttämä kieli on helppoa, onhan kertojana lapsi. Toisaalta nimenomaan lapsikertojan vuoksi alussa meni hetki, että tottui tiettyihin kielellisiin vapauksiin.

  VastaaPoista
 8. Minä ostin tämän jo melkein vuosi sitten, mutten ole vieläkään lukenut... Nyt tietenkin on taas sellainen olo, että haluan lukea tämän mahdollisimman pian, niin suuren vaikutuksen se on sinuun selvästi tehnyt.

  Ihanan moni suomalainen bloggaaja on innostunut lukemaan tämän englanniksi. Hyvää ennakkomainontaa kirjalle, joka ilmestyy suomeksi myöhemmin!

  VastaaPoista
 9. Karoliina, toivottavasti tämä kirja pian pääsee kiilaamaan muiden ohi sinne yöpöydälle asti :)

  Minä taisin lukea tämän täydelliseen aikaan - ja tarpeeksi tietämättömänä kirjan sisällöstä.

  Vähän jännittää, miten tämä kirja toimii käännettynä. Osa kirjan viehätystä kun tulee nimenomaan kielellä leikittelyn tai väärän kieliopin mukana.

  VastaaPoista