keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Storyteller

Donald Sturrock: Storyteller -
The Authorized Biography of Roald Dahl
Harper Collins UK, 23h 11min.
Lukija: Stephen Thorne


Kuten tiedätte, Roald Dahl on yksi suosikkikirjailijoistani. Viime vuonna hankin itselleni synttärilahjaksi Donald Sturrockin kirjoittaman elämäkerran Storyteller, mutta jotenkin lukemisen aloittaminen on venynyt. Nyt löysin Storytellerin Storytelin valikoimista ja päätin kuunnella äänikirjana. Ihan hyvä valinta.

Sturrock tunsi Dahlin henkilökohtaisesti, vaikkakaan ei kovin pitkältä ajalta. Dahlin kuoleman jälkeen hänen tyttärensä pyysi Sturrockia kirjoittamaan tämän elämäkerran. Sturrock on haastatellut lukuisia Dahlin läheisiä ja yhteistyökumppaneita, sekä perehtynyt Dahlin kirjeenvaihtoon ja muihin muistiinpanoihin.

En oikein tiedä, millaiseksi persoonaksi olen Dahlin kuvitellut, mutta lukemani/kuulemani jälkeen voin todeta hänen olleen hieman ristiriitainen hahmo. Hän oli vitsikäs, mutta myös hyvin jääräpäinen ja jopa ilkeä. Moni muistaa Dahlin tiukkana ja etenkin työasioissa periksiantamattomana. Dahl ehti työskennelleä Shellin edustajana Tansaniassa, lentäjänä sodassa ja ilmeisesti jonkinlaisena puolivirallisena vakoojana USA:ssa toisen maailmansodan aikana. Dahlin elämä ei ollut pelkkää onnea ja autuutta, vaan hän joutui kokemaan monia suuria menetyksiä.

Äänikirjaan en jaksanut tehdä muistiinpanoja, joten en edes yritä kerrata Dahlin elämää tämän enempää. Hän ehti kuitenkin elää todella mielenkiintoisen elämän.

Sturrockin kirjoitustyyli on hieman kuivakkaa ja raskasta kuunneltavaa. Luulen, että mikäli olisin lukenut tämän kirjan perinteisenä kirjana, lukeminen olisi edelleen pahasti kesken. Äänikirjassa pystyin sentään lisäämään kuuntelunopeutta (tosin vain tabletilla, puhelimessa ei onnistu) puuduttavimmissa kohdissa.

1 kommentti:

  1. Olen lukenut hiukan samantyyppisiä artikkeleita Roald Dahlista. Kiinnostava kirjailija ja varsinkin lastenkirjat ovat huippuhauskoja, toisinaan karmivan pelottavia.

    VastaaPoista