lauantai 4. elokuuta 2018

Brown Girl Dreaming

Jacqueline Woodson: Brown Girl Dreaming
Nancy Paulsen Books 2014, 325s.

Jacqueline Woodsonin Brown Girl Dreaming on omaelämäkerrallinen proosarunoteos. Woodson kertoo lapsen näkökulmasta elämästä 1960- ja 1970-lukujen Etelä-Carolinassa ja New Yorkissa. Jacquelinen vanhemmat erosivat ja äiti muutti New Yorkiin, jonne myös lapset muuttivat myöhemmin perässä. Välimatkasta huolimatta etenkin äidin vanhemmat ovat lapsille läheisiä, samoin äidin sisarukset. Siinä missä Jacqueline tunsi jo lapsena vetoa tarinoihin, pikkuveli syö lähes pakonomaisesti maalia lastenhuoneen seinästä ja saa lyijymyrkytyksen. Eno antaa siskonsa lapsille lahjoja ja lupauksia, mutta päätyy lopulta vankilaan hämäräbisneksistä. Äiti kieltää Jacquelinelta afrokampauksen samalla kun pöyhöttää omaa tukkaansa upeaksi palloksi.


Do you remember...?
someone's always asking and
someone always does.


Brown Girl Dreaming on lämmin ja kaunis muistelmateos. En alkuun edes tajunnut sisällön kertovan kirjoittajan omasta elämästä, mutta kun vahingossa näin kirjan lopussa olevan valokuvaliitteen, alkoi kirja kiinnostaa ja lukeminen soljua aivan uudella tavalla.

En ole lukenut montaa proosarunokirjaa, mutta näiden muutamien perusteella (Sarah Crossanin Yksi ja Kirsti Kurosen Paha puuska ja Pönttö) olen kyllä tosi ihastunut tähän tyyliin! Selkeää ja nopealukuista, mutta silti kaunista ja kokonaista kerrontaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti